MIHAJLO ARSOVSKI I SONJA SAVIĆ

Dvije izložbe s filmskim predznakom uoči otvorenja 66. Pulskog filmskog festivala

11.07.2019 u 23:33

Bionic
Reading

Dvije izložbe s filmskim predznakom svečano su otvoene u četvrtak navečer u Puli uoči subotnjeg službenog otvorenja 66. Pulskog filmskog festivala, i to izložba 'Opremio: Mihajlo Arsovski - Oblikovanje knjiga i periodika do danas' u galeriji HUiU te multimedijalna izložba 'Sonja Savić: djevojka iz grada' u Srpskom kulturnom centru u Puli

Izložba 'Mihajlo Arsovski - Oblikovanje knjiga i periodika do danas' tematizira opus istaknutog grafičkog dizajnera u području oblikovanja knjige i stručne periodike te obuhvaća vremenski raspon od ranih šezdesetih godina do danas dok se na drugoj izložbi 'Sonja Savić: djevojka iz grada' čiji su autori Predrag Živković i Mirjana Racković, prikazuje umjetničinih pet radova koji se mogu 'svrstati u antologiju eksperimentalnog i alternativnog filmskog i video odnosno stvaralaštva'.

Sonja Savić je svoj prvi filmski nastup imala 1977. u filmu 'Leptirov oblak', diplomirala je na beogradskom Fakultetu dramskih umjetnosti, a veliku popularnost stekla je glavnom ulogom u filmu 'Šećerna vodica' iz 1983. Za ulogu u filmu 'Život je lijep' iz 1985. nagrađena je na festivalu u Veneciji.

  • +2
Mihajlo Arsovski Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HDD

Kako se doznaje u Pula Film Festivalu, u petak se u Galeriji Makina otvara izložba 'Jasenko Rasol: Statisti', kojom autor destabilizira hijerarhiju filmskog seta, stavljajući u prvi plan upravo ljude 'iza glavnih glumaca' snimljene na filmskim setovima, uključujući i film 'Dnevnik Diane Budisavljević' gdje je bio direktor fotografije.

U pulskom kinu Valli izloženi su radovi učenika nižih razreda Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna Pula, koji su pod mentorstvom profesora Denisa Sardoza reinterpretirali vizualni identitet 66. Pulskog filmskog festivala, dok je MEMO muzej u sklopu svog fundusa dodao prigodnu novu sekciju koja tematizira Filmski festival u Puli od kraja 50-ih do 80-ih godina 20. stoljeća, koju festivalska publika besplatno može pogledati od 13. srpnja.