za ljubitelje podmorja

Svečana premijera filma 'Odisej' o Jacquesu Cousteau večeras u Splitu

07.11.2017 u 17:16

Bionic
Reading

U povodu Dana neovisnih kina u utorak navečer će se u 35 hrvatskih kina besplatno moći pogledati film 'Odisej' o legendarnom francuskom oceanografu i istraživaču podmorja, Jacquesu Cousteau, redatelja Jérômea Sallea, nakon čega film ide u redovitu kino distribuciju, a svečana premijera je večeras u Splitu

Film 'Odisej' je u rujnu 2015. godine sniman u Hrvatskoj i to na Hvaru, Paklenim otocima, Visu i Biševu. Biografski je to film o legendarnom francuskom oceanografu i istraživaču podmorja Jacquesu Cousteau u kojem su u glavnim ulogama Lambert Wilson, Audrey Tautou i Pierre Niney, rečeno je na konferenciji za novinare održanoj uoči večerašnje premijere koja će se održati u splitskoj Kinoteci Zlatna vrata.

Dan neovisnih kina organizira Hrvatska mreža neovisnih kinoprikazivača u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom (HAVC), a konferencija  za novinare održana je u knjižnici Instituta za oceanografiju i ribarstvo, na istom mjestu gdje je prije 40 godina za vrijeme svoga dvodnevnog posjeta Splitu sjedio Jacques Cousteau, sudjelujući u istraživanju hrvatskog podmorja.

Djelatnik Instituta za oceanografiju i ribarstvo Ante Žuljević podsjetio je kako je Cousteau u to vrijeme istraživao onečišćenja mora koja su onda bila aktualna, pokušavajući utvrditi stupanj onečišćenja u Sredozemnom, Jadranskom i Crnom moru.

'Možda bi se Cousteau danas bavio stranim vrstama, problemom nasipavanja obale, krutim otpadom u moru ili zvučnim onečišćenjem o čemu se u njegovo vrijeme nije razmišljalo. Bilo bi zanimljivo vidjeti postoje li snimke iz tog vremena, iz kojih bi svakako mogli vidjeti kako je Jadransko more i dalje čisto s iznimno promijenjenim eko sustavom zbog utjecaja čovjeka. U vrijeme dok je on snimao ljudi nisu dobro poznavali more, njegove probleme, niti što u njemu živi, a Cousteau je bio ključna osoba koja je osvijestila potrebu zaštite mora i prvi je širokoj javnosti prikazao što u njemu živi, za što je bio nagrađen s tri Oskara', kazao je Žuljević.

 O filmu 'Odisej' i hrvatskoj koprodukciji govorio je ravnatelj HAVC - a Daniel Rafaelić, rekavši da je nakon prvog gledanja filma bio toliko oduševljen i shvatio kako nema logičnijeg mjesta nego da s njim krenu iz Splita pa dalje diljem Hrvatske.

 Naglasio je kako je poveznica Cousteauovog filma 'Odisej' i Hrvatske izuzetno velika, ocijenivši da su šire splitsko obalno područje i općenito Dalmacija trenutno najzanimljiviji svjetskim producentima, ne samo zbog mora, podmorja i klime već i zbog X faktora.

 'Filmovi koji se ovdje snimaju imaju velike proračune i to je jako važno. HAVC ima sustav poticanja takvih snimanja; sustav je automatski što znači da tko god se prijavi dobije do 20 posto povrata opravdanih troškova jer se kod nas tako potiče potrošnja. Film 'Odisej' nas direktno komparira sa svijetom. Osim u Dalmaciji sniman je u Bahamima, na Antartici, u Južno afričkoj republici. To je film koji je vrhunski snimljen i pokazuje A francusku produkciju', rekao je Rafaelić.

 Počasna konzulica Francuske Charlotte Nicollet rekla je kako joj je posebno drago što je taj projekt kruna jedne lijepe hrvatsko-francuske priče koja vrijedi i za prošla i sadašnja vremena.

 'Putem ove priče Jacquesua Cousteaua i ovog lijepog, zajedničkog filmskog projekta, upravo ta mediteranska dimenzija koja je zajednička našim dvjema zemljama, danas je posebno počašćena. Posebno držim do promidžbe i razvoja takve dimenzije hrvatsko-francuske suradnje, koja se već dobro razvija na brojnim područjima kao što su arheologija, turizam, pomorska istraživanja i gastronomija ne zaboravljajući zaštitu okoliša', kazala je počasna konzulica  Nicollet.

 'U tijeku je i razrada partnerstva Sveučilišta u Splitu i onoga u Marseilleu koje će pridonijeti izgradnji sve brojnijih mostova između naših dviju zemalja i mora na Sredozemlju', dodala je.

 Svjedok vremena i događaja od prije 40 godina, Stjepan Jukić iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo, novinarima je otkrio nekoliko anegdota o boravku  Jacquesu Cousteau u Splitu,  rekavši kako je spavao u Hotelu 'Park' na Bačvicama, kojeg je smatrao prelijepim, a posebno je volio piti Pipi.