PET ZAGREBAČKIH LOKACIJA

Suvremeni plesači pozivaju vas da mislite pozitivno!

28.05.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Dana 31. svibnja, od 17 do 20,30 sati, u zagrebu će se na različitim lokacijama odvijati suvremenoplesni projekt 'penso positivo/MISLITE POZITIVNO/think positive!' koreografkinje i plesačice Petre Hrašćanec i redatelja Hrvoja Juvančića. Projekt je utemeljen na komplementarnim istraživanjima dvoje autora koji propituju tvarni i duhovni utjecaj umjetničkog djela na slučajne promatrače i na javne prostore

Pretvarajući suvremenu plesnu koreografiju u ritualni čin utemeljen na filozofskim istraživanjima raznorodnih meditacija i molitva te zatim birajući pet urbanih mjesta koja u sebi povijesno i simbolički sadrže traumu sukoba i stradavanja ljudi, Hrvoje Juvančić kroz penso positivo/MISLITE POZITIVNO/think positive!, energetski i duhovno pročišćava i značenjski transformira mjesta obilježena patnjom i smrću.


Hrvoje Juvančić

Istovremeno, stvarajući koreografiju na podtekstu djelovanja u 'ne-tvarnom' prostoru i izvodeći pet istih plesova u pet različitih javnih prostora, Petra Hrašćanec izravnom interakcijom sa slučajnom publikom/promatračima, istražuje drugi pol stvarnosti: puninu trenutka sadašnjosti lišenog povijesnog i budućnosnog konteksta.


Petra Hrašćanec

penso positivo/MISLITE POZITIVNO/think positive!
izvest će se u sklopu obilježavanja Dana grada Zagreba 31. svibnja 2013. od 17 sati do 20,30 za slučajne prolaznike i za vas do kojih je stigla ova obavijest.

Mjesta i vremena izvedbe:

Trg Sv. Marka (pogubljenje Matije Gupca) u 19,30

Krvavi most (trgovački sukobi između stanovnika Gradeca i Kaptola) u 20 sati

Trg žrtava fašizma (ustaška mučilišta na trgu i okolnim ulicama) u 18 sati

Savska 77, ispred učiteljske akademije (strijeljanje 300 ljudi koje su izvršili partizani 1945.) u 17 sati

Ugao Draškovićeve i Vlaške (3 slučajne žrtve Domovinskog rata poginule u bombardiranju Zagreba 2. svibnja 1995.) u 18 sati i 45 minuta