GALERIJA FORUM

Susret Dubrovnika i Zagreba na izložbi 'Koloristički dijalozi'

31.01.2018 u 11:24

Bionic
Reading

Izložba 'Koloristički dijalozi', koja se otvara 31. siječnja u Galeriji Forum, u konceptu utemeljenom na povezivanju umjetnika različitih generacija i prostora, predstavit će i klasična djela hrvatske umjetnosti iz Umjetničke galerije Dubrovnik koja zagrebačka publika rijetko ima priliku vidjeti

Djela klasičnih hrvatskih kolorista iz dubrovačkog kruga izložena su s nekoliko korespondirajućih radova umjetnika mlađe generacije, koji su svoje školovanje nedavno dovršili na zagrebačkoj likovnoj akademiji.

Izložbom se nastoji uspostaviti dijalog i poveznice unutar povijesti hrvatskoga slikarstva, a izlažu Marko Rašica, Ignjat Job, Ivan Ettore, Ivo Dulčić, Antun Masle, Ivo Vojvodić, Josip Tirić, Grgur Akrap, Tara Beata Racz, Andrej Tomić, Luka Kušević Radaković.

  • +5
Koloristički dijalozi Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Galerija Forum

Takvim se konceptom kustosa izložbe i voditelja Galerije Forum Feđe Gavrilovića, pokazuje kako jezik slikarstva i dugački kontinuiteti slikarske umjetnosti opstaju kroz različite inkarnacije u različitim dobima i kontekstima.

Po njegovim riječima, neki od klasika hrvatske umjetnosti na izložbi, postavljeni uz radove mlađih, danas suvremenih umjetnika, govore o kontinuitetima i diskontinuitetima u kolorističkom slikarstvu.

'Ništa ne počinje ni iz čega. Sve je posljedica, odjek, replika; sve je u dijalogu, raspravi, međusobnoj negaciji ili podržavanju. A opet, svaka generacija ispočetka otkriva svijet, ponavljajući obrasce prethodnih, kao da sve mogućnosti koje stoje pred umjetnikom na početku njegova stvaralačkog puta nisu već otkrivene i okušane, upregnute i iskorištene do onoga što se mislilo da su njihovi maksimalni potencijali', napomenuo je Gavrilović u uvodnom eseju izložbe.

Ocijenio je kako nas, unatoč tome, varijacije i nove interpretacije različitih postupaka i pristupa stvaralaštvu fasciniraju zbog toga što je svaki pristup (ako je dubinski proživljen) zapravo novo gledanje, novo svjetlo koje starim mogućnostima daje često neočekivane oblike, odnosno inkarnacije.

'Raznolikost ljudskih ličnosti nigdje se ne vidi bolje nego u raznolikosti umjetničkih interpretacija istog motiva ili postupka', ustvrdio je.

Gavrilović smatra kako je takav dijalog izuzetno potreban u današnje doba, 'kada se prošlost smatra zauvijek zaključanom i zaboravljenom, gotovo ukletom prostorijom u koju nije poželjno zalaziti'.

Izložba 'Koloristički dijalozi' bit će otvorena do 3. ožujka, a njome Galerija Forum započinje novu godinu s programom koji se temelji na dijalogu s tradicijom i na izvlačenju linija kontinuiteta koje se protežu kroz povijest likovne umjetnosti.