6. VELJAČE

Ana Ratković Sobota u Laubi predstavlja slike posvećene šumama

30.01.2018 u 15:54

Bionic
Reading

Umjetnica Ana Ratković Sobota 6. veljače u 19 sati u Laubi - kući za ljude i umjetnost otvara izložbu 'Šume', koja se nastavlja na njen prethodni ciklus 'Planine', u kojima je glavni motiv bio panoramski prikaz planina i šuma

'Novim radovima autorica se približava planini, odabire određeni detalj koji potom prikazuje, koristeći pritom potpuno drugačiji slikarski pristup', stoji u najavi iz Laube.

Svaka slika Ane Ratković Sobota u ciklusu 'Šume' nastaje u tri etape, objašnjavaju. Nakon akrilnog podslika umjetnica preko cijele slike nanosi ulja tonova višestruko svjetlijih nego na fotografskom predlošku, a potom dolazi posljednji - tamni sloj ulja, na kojem crta i urezuje oblike služeći se alatima različite debljine, ovisno o planovima koje prikazuje.

'Doživljaj naslikanog mijenja se ovisno o udaljenosti od slike. Ako sliku promatramo izbliza, zapažamo mnoštvo ekspresivnih linija i točaka, gotovo apstraktnu površinu urezanu u debeli nanos boje. No, odmicanjem od slike, ona poprima hiperrealistična obilježja. Međutim, Anin prikaz prirode je samo naizgled doslovan i navodi nas na pitanje je li moguće da priroda uistinu može tako izgledati', kažu u najavi izložbe.

Ana Ratković Sobota (Zagreb, 1988.) završila je Školu primijenjene umjetnosti i dizajna. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Matka Vekića. Do sada je izlagala na više skupnih i samostalnih izložbi od kojih se izdvaja sudjelovanje na 3. i 4. Bijenalu slikarstva u Zagrebu, skupnoj izložbi u svjetioniku na Palagruži, te projektu oslikavanja KBC Rebro, odjel Hitne pomoći. Živi i radi u Zagrebu.