TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

'Superpotjera' je jednostavno - super

  • 27.03.2023 u 08:36

  • Bionic
    Reading

    Iako su kvizovi nešto u čemu je naša javna televizija oduvijek briljirala, kada krenu dodaci, proširenja, remixovi, spin-offovi i nadogradnje, uvijek postoji bojazan da će sve otići kvragu. Ta je bojazan u slučaju 'Potjere', koja je od sinoć proširena na 'Superpotjeru' bila potpuno neopravdana.

    Tko ne bi volio 'Potjeru'? Naravno, ima i takvih - a moja je zločesta pomisao da je uglavnom riječ o ljudima iskompleksiranim vlastitim neznanjem - ali inače će čak i oni koji nisu fanovi televizijskih kvizova priznati da je riječ o izvrsnom TV proizvodu. Snima se po licenciji, potječe od britanskog kviza The Chase, ali je, zahvaljujući sjajnoj ekipi koja ga proizvodi, a posebice izvrsnim, prepoznatljivim, praktički sveznajućim i simpatičnim lovcima, sasvim 'naša' iliti, točnije, HTV-ovska.

    Pridjev HTV-ovska nažalost se baš uvijek ne veže uz visoku kvalitetu i zadovoljstvo gledatelja, ali kvizovi su jedan od formata u kojima to nije tako. 'Našoj' su javnoj televiziji, naime, kvizovi oduvijek išli fenomenalno. U tom se kontekstu najčešće spominje legendarna 'Kviskoteka', iako je na HTV-u i na nekadašnjoj zagrebačkoj televiziji prikazano i podosta drugih sjajnih kvizova - i iako je usporedba između 'Kviskoteke' i 'Potjere' pomalo nepravedna. Između pripreme kviza kao što je 'Kviskoteka' - koja je imala desetak tjednih epizoda - i 'Potjere' - koja je na programu četiri dana u tjednu i ne emitira se samo onih nekoliko mjeseci tijekom ljetne sheme - ipak postoji određena razlika u broju kvalitetnih pitanja/zadataka koje treba smisliti. Zato bi ih trebalo gledati kao dva različita kviza iz dvije potpuno različite kategorije, a ne uspoređivati.

    Nedavno smo, međutim, saznali da se voljena nam 'Potjera' proširuje na još jedan TV kviz, 'Superpotjeru', u kojoj će istaknuti kvizaši, odnosno dosadašnji sudionici 'Potjere' igrati ne protiv jednog, nego protiv svih lovaca. Naveliko najavljivana i u samoj 'Potjeri' i mimo nje, 'Superpotjera' je u fanova istodobno izazivala uzbuđenje, ali i strepnju. Uzbuđenje - jer tko ne bi poželio još veću, jaču i zahtjevniju varijantu svojeg omiljenog kviza. Strepnju - jer se na televizijskim formatima i sadržajima već previše puta istinitom pokazala ona stara amer'čka - don't fix it if it ain't broken (ne popravljaj ono što nije pokvareno).

    • +4
    Superpotjera Izvor: Promo fotografije / Autor: Renato Branđolica za HRT

    Prema onome što smo vidjeli sinoć, strepnja je bila neopravdana. 'Potjera' je svoj izdanak u 'Superpotjeru' pustila plodno i uspješno. Iako osobno na temelju najava nisam uspijevala pretpostaviti kako će se to jedan natjecatelj boriti protiv pet lovaca i iako sam se, kad sam čula da će se moći natjecati s dva, tri, četiri ili svih pet lovaca, pribojavala da će to biti prezapetljano i zbog toga naporno - sve je ispalo super. Nije prekomplicirano, dodatna pravila ne usporavaju kvizašku akciju, publika i pljesak suviše ne živciraju (premda bih mogla živjeti bez toga), a nije se dogodilo ni ono što su mnogi očekivali kada se saznalo da će se natjecatelji nadmetati sa svim lovcima - da ih ni u ludilu neće moći pobijediti. Sve je moguće, katkad je potrebno taktizirati i birati nešto što se čini manje primamljivim, ali daleko od toga da se ne može. Dokazalo je to i dvoje sinoćnjih natjecatelja.

    Spomenula bih i još nešto - da 'Superpotjera' izvrsno kapitalizira nešto što i u dnevnoj 'Potjeri' igra važnu ulogu, a to je veselo prihvaćanje velike popularnosti pub-kvizova i njihovih sudionika. U to su uključeni i sami lovci, sve jedan junak do junaka domaćih kvizova. Iako su lovci i inače, kao osobe i kao znalci, velik, možda i najvažniji kapital 'Potjere' i 'Superpotjera' je mudar način da ih se još više istakne - jedan od simpatičnjih vidova ovoga kviza njihov je opušten, gotovo frendovski odnos prema natjecateljima koje znaju s pub kvizova. Činjenica da 'istaknuti kvizaši' u 'Superpotjeri' dolaze iz redova upravo takvih samo još podvlači taj odnos i takvu atmosferu.

    Kraće rečeno - nemam zamjerki. 'Superpotjera' ima ozbiljan potencijal da, baš kao i 'Potjera', postane jedan od najkvalitetnijih zabavnih sadržaja na HTV-u i da nam redovito uveseljava često dosadne i mrzovoljne nedjeljne večeri.

    Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.