SIMPLON EXPRESS / POVRATAK

Sudjelujte u umjetničkom putovanju od Zagreba do Pariza

12.06.2012 u 10:00

Bionic
Reading

S četvrtog perona zagrebačkog Glavnog kolodvora u utorak u 9 sati krenuo je vlak za Pariz. Oponašajući nepostojeći Simplon Express koji je desetljećima bio veza Zapada s Istokom, ovaj vlak slijedi isti itinerer, ali umjesto prepoznatljive klijentele prevozi umjetnike i druge sudionike koji će kulturnu vezu objasniti i pokazati kroz efemernu, mobilnu izložbu na 24-satnom putovanju

Koncertom grupe Trois 8 u hotelu The Regent Esplanade ispraćeno je 17 umjetnika i njihovih gostiju koji sudjeluju u umjetničkom projektu Simplon Express / Povratak, nastavku projekta započetog 1989. godine. Tijekom 24-satnog putovanja od Zagreba do Pariza, preko Milana, Venecije i Dijona, umjetnici će u vlaku i na željezničkim stanicama izvesti performanse, zvučne, video i site-specific instalacije koje će biti dokumentirane u filmu, a koje možete pratiti i online preko videostreaminga.

Mobilnom izložbom Simplon Express realiziranom u lipnju 1989. u vlaku na putu od Pariza do Zagreba ostvareno je 'gotovo idilično putovanje u ambijentu koji je pozivao na sanjarenje', objašnjava povjesničarka umjetnosti i autorica projekta Ida Biard. Godine 1989. srušen je Berlinski zid, nekoliko godina kasnije nestala je Jugoslavija, a Simplon Express 2001. Umjetničke intervencije izvedene na tadašnjem putovanju dokumentirane su u formi filma koji možete pogledati ovdje

'Povratak' će u tom smislu svjedočiti 'paradoksu promjena koje su se zbile tokom tih godina, a koje ovo putovanje čine kompleksnim, problematičnim' te će uključiti neke snimke i radove iz 1989. godine kako bi se uvidjele promjene.

Istovremeno, Simplon Express / Povratak svojevrstan je hommage tom vlaku i vlakovima kao sredstvima spajanja kultura i naroda. Simplon Express bio je skoro jedno stoljeće direktna veza Zapada s Istokom, a njegovi su vagoni 'prenosili ideje, dijaloge kultura, bili odraz političkih volja koje danas ukidaju globalizirane financijske operacije'.

Rezultat cjelokupnog pothvata i centralni događaj bit će prikazivanje filma 'Simplon Express / Povratak' tijekom velikog kulturnog događaja Nuit Blanche 6. listopada u Parizu te projekcijom iste noći na zgradi željezničkog kolodvora u Zagrebu.

Projekt je realiziran u organizaciji umjetničke skupine Galerija stanara te u okviru projekta Croatie, la voici, kojim će se predstaviti brojni umjetnički i kulturni projekti iz Hrvatske u sklopu suradnje hrvatskog i francuskog ministarstva kulture.

Među umjetnicima koji će ovo putovanje učiniti nezaboravnim nalaze se 74-godišnji francuski konceptualni umjetnik Daniel Buren, pisac i fotograf Alain Fleischer i Nina Kujundžić, koji su sudjelovali i u prvom putovanju 1989. Osim njih, tu su Tomislav Brajnović, Nikolin Bujari, Fokus grupa (Iva Kovač i Elvis Krstulović), Andre Cadere, Eric Giraudet de Boudemagne, Boris Greiner, Tina Gverović, Ištvan Išt Huzjan, Božena Končić-Badurina, Dalibor Martinis, Marijana Rimanić, Dina Rončević, Mladen Stilinović i grupa Trois 8.

Simplon Express / Povratak, pod vodstvom Galerije stanara povjesničarke umjetnosti Ide Biard i na poziv Croatie, la voici - Festivala Hrvatske u Francuskoj, vrlo je bitan kao prvi u nizu velikih projekata koji će ove godine predstavljati hrvatsku kulturu u Francuskoj.

Na tportalu pratite live streaming umjetničkog putovanja od Zagreba do Pariza u sklopu projekta Simplon Express / Povratak. Stream će biti uključivan tokom putovanja.