FILMOVI I RADIONICE

Što Animafest ove godine donosi u programu za djecu i mlade

28.05.2019 u 13:00

Bionic
Reading

Program za djecu i mlade Animafesta Zagreb 2019, čiji se filmski dio najvećim dijelom odvija u dvorani Kinoteke prema rasporedu prilagođenom roditeljima, vrtićima i školama, obuhvaća međunarodno Natjecanje filmova za djecu, Obiteljski program s dugometražnim filmovima i tematskim kratkim selekcijama, radionice optičkih igračaka i animiranog filma za djecu i mlade, predstavu i filmove na otvorenom te besplatne programe smještene u kulturne centre Grada Zagreba

Međunarodna konkurencija Natjecanja filmova za djecu broji 36 filmova iz 24 zemlje svijeta, a odabrala ih je slovenska medijska psihologinja Martina Peštaj, urednica Dječjeg i omladinskog programa Radiotelevizije Slovenije, razvrstavajući ih u četiri dobne kategorije (4-7, 7-10, 10-14 i 14+).

'U Natjecanju filmova za djecu osjeća se poznavanje dječjih emocija i razmišljanja, djetetove sposobnosti razumijevanja i djelovanja, humora, igre i radosti. U četiri nadahnjujuća programa svatko će pronaći film koji će ga privući, dotaknuti, iznenaditi, nasmijati ili ganuti do suza. Filmovi za djecu nude nam ovdje prve korake u svijet umjetnosti, estetike, pripovijedanja, no istovremeno su autorski iskazi inspiracije odraslih sitnim trenucima dječjeg svijeta', najavljuju iz Animafesta te dodaju da su, iako prilagođeni djeci, to i dalje filmovi umjetničke animacije, kakve najmlađi ne mogu vidjeti inače na televiziji ili u kinima.

Program za predškolsku djecu (4 – 7 godina) pun je čuđenja, najavljuje se, bilo nad sunčanim jutrima (iranski film 'Jutro', r. Reyhane Kavosh), bilo nad ružama, morskim životinjama koje kucaju na prozor podmornice (japanski film 'Hiro i Hana – miljenici morske vidre', r. Ayako Kishi) ili pak nad hrabrošću male ovce (njemački film 'Ovca', r. Julia Ocker).

U sklopu programa prikazuju se i priče o prijateljstvu na ledenoj santi (britanski film 'Polarne suprotnosti', r. Diana Wey), s posjetiteljem iz svemira (češki film 'Na istoj valnoj duljini', r. Radoslava Lacková) i u malom životinjskom kafiću gdje sućušni mačići tješe žalosnu vidru. Tu su i dva nova hrvatska filma, 'Toofa & Poofa' Denisa Alentija i 'Kuc-kuc' Ivane Guljašević, kao i nova epizoda klincima omiljenog serijala Kolje Sakside 'Koyaa – Neuhvatljivi papir'.

Program za mlađe školarce (7 – 10 godina) poziva na zečićev rođendan, ali i na susret s čudovištem koje to zapravo i nije ('Matilda', Francuska/Španjolska/Belgija, r. Irène Iborra Rizo, Eduard Puertas Anfruns).

  • +6
Animafest - program za djecu i mlade Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Animafest

'Filmovi nam ovdje pokazuju da je dobrota uvijek bolja kad se dijeli i da su pravi prijatelji najbolje društvo. Ne nedostaje ni jurnjave, jedna je po kući, a druga kroz šumu. Sve priče prate vječna pitanja: tko sam, koliko sam snažan i koliko brzo rastem, zašto sam ponekad drukčiji i zašto se zacrvenim kad sretnem djevojčicu iz susjedstva ('Vitellova bljakasta cura', Danska/Velika Britanija, r. Dorte Bengston)? Naposljetku, tu je i vuk iz poznatih bajki u drukčijem svjetlu ('Ja sam najjači', Francuska/Belgija, r. Arnaud Demuynck, Anaïs Sorrentino), kao i novi nastavak 'Mačka Murija' (r. Jernej Žmitek)', najavljuju iz Animafesta.

Program za starije školarce (10 – 14 godina), navode, gledatelje vodi u Indiju ('Drvo u cvatu', r. Meera Krishnamurthy), Kolumbiju ('Dnevnik šarenog autobusa', r. Nikolay Moustakov) i prapovijest gdje se događala prva priča o Romeu i Juliji (hrvatski film Martina Babića 'Balada o fruli i ogrlici'). Braća kreću na lutanje u planine (francuski film 'Mirna voda', r. Etienne Baillieu), a djedice se nakon dugog i sretnog života oproste i odlete u oblake ('Zmaj', Češka/Slovačka/Poljska, r. Martin Smatana). Prijateljstvo iznenadi osamljene vukove ('Veliki vuk i Mali vuk', Francuska/Belgija, r. Rémi Durin), a nova susjeda mladića ('Dobrodošlica', Kanada, r. Laura Stewart). I mala čarobnica je iznenađena kad mora začarati žabu ('Vještica', Češka, Anna Němečková), a gledatelji će se zasigurno naći osupnuti i nad tjelovježbom ružičastih flaminga ('Atleticus: dvorana za vježbanje', Francuska, r. Nicolas Deveaux).

Filmovi za mlade (14+) donose najvažnije teme mladosti: pitanja o životu, smislu i sreći, najavljuju iz Animafesta:

'Osobna priča gradit će se kroz sjećanja ('Guaxuma', Francuska/Brazil, r. Nara Normande; 'Stric Tomas broji dane', Portugal/Kanada/Francuska, r. Regina Pessoa), a kroz iskušavanje granica pronaći će se mjesto pod suncem ('Fina prašina', Italija, r. Alessandra Boatto, Gloria Cianci, Sofia Zanonato). Trkač će svoj bolni gubitak preliti u olimpijsko zlato ('Orlova krila: Billy Mills', Španjolska/SAD r. Ryan Murdock), a djevojka će svoje mjesto pronaći u vrlo malom kutu svijeta negdje u bliskoj budućnosti. U međusobnim odnosima zrcalit će se želje, čežnje i strahovi, od prapovijesti ('Dobro srce', Rusija, r. Evgeniya Jirkova), u zimskim noćima ('Slatka noć', Belgija, Lia Bertels) i na dvama otocima usred mora ('Iznad svega', Francuska, r. Lisa Klemenz).'

Filmovi Natjecanja filmova za djecu prikazuju se svakoga dana, od 4. lipnja do 7. lipnja, u 9:30 i 11:30 sati u dvorani Kinoteke te 8. lipnja u 11 i 12 sati na istom mjestu.

Obiteljski program

Idealan za djecu u pratnji roditelja, Obiteljski program sastoji se od 3 tematska bloka kratkometražnih filmova, dva dugometražna filma, izbora najboljih crtića s devetog festivala VAFI te predstave 'Ježeva kućica' i filma 'Ježeva kuća' u Ljetnom kinu Gradec (2. lipnja, 20 sati, 4+), nakon kojih se roditelji i mališani mogu zaputiti na omiljeni Animacikl. Predstava 'Ježeva kućica' Kazališta Tvornica lutaka (Mario Kovač i Petra Radin, 40 minuta) nastala je prema motivima istoimenog djela Branka Ćopića, baš kao i nagrađivani film Eve Cvijanović.

Tematski blokovi kratkih filmova Obiteljskog programa posvećeni su blagdanskoj čaroliji (slovačko-češki film 'Mimi i Lisa – Zagonetka božićnih svjetala' te irsko-estonska 'Kabanica'), ustrajnosti i različitosti ('To sam ja!') (švicarsko-belgijski film 'Zibilla' i kanadski 'Veličanstveni izum') te životinjama iz njemačkog studija Film Bilder (15 filmova iz 30-godišnje povijesti).

Obiteljski program uz to nudi i francuski dugometražni film 'Kućica za ptice' (r. Célia Rivière) uz naraciju uživo glumca Filipa Riđičkog (kako bi i najmlađi mogli uživati u devet animiranih bajki) te švedski film sinkroniziran na hrvatski, uzbudljivu detektivsku avanturu za djecu 'Gordon i Paddy' (r. Linda Hambäck).

Filmovi Obiteljskog programa prikazuju se u dvorani Kinoteke od 4. lipnja do 7. lipnja svakoga dana u 15:30 sati te u petak u 17:30 sati, a u subotu, 8. lipnja, u 14, 15, 16 i 17:30 sati. 

Optičke igračke

Radionice animiranog filma odvijat će se u Medijateci Francuskog instituta. Radionica koja će djecu upoznati s optičkim igračkama na rasporedu je 1. lipnja od 11 do 14 sati pod vodstvom animatorice Antonije Veljačić, koja će voditi i tjednu radionicu animiranog filma 'Animiraj!', a odvija se od 4. do 7. lipnja, svakoga dana od 17 do 19 sati. Radionica optičkih igračaka otvorena je za djecu od četiri godine naviše, dok je tjedna radionica namijenjena djeci školskog uzrasta.

Program Animafest u Vašem kvartu, koji s ciljem približavanja animacije većem broju djece dovodi besplatne projekcije iz programa festivala u kulturne centre zagrebačkih četvrti, odvija se u KUC-u Travno (Božidara Magovca 17; 25. svibnja, 11 sati, Ususret Animafestu: 'Životinjsko carstvo Film Bildera'; 5. lipnja, 19 sati, 'Veliki Zli Lisac i druge priče'), Narodnom sveučilištu Dubrava (Cerska 1; 1. lipnja i 2. lipnja, 11 sati, 'Veliki Zli Lisac i druge priče'; 8. lipnja i 9. lipnja, 11 sati, 'Životinjsko carstvo Film Bildera'), Narodnom sveučilištu Sesvete (Trg Dragutina Domjanića 6; 1. lipnja, 17 sati i 6. lipnja, 10 sati, 'Veliki Zli Lisac i druge priče'; 1. lipnja, 18:30 sati, Radionica animiranog filma), Centru za kulturu i informacije Maksimir (Švarcova 18; 1. lipnja, 20:30 sati, 'Veliki Zli Lisac i druge priče' na otvorenom, u slučaju kiše u dvorani centra), Centru za kulturu Trešnjevka (Park stara Trešnjevka 1; 9. lipnja, 11 sati, Animafestov maraton: 'Veliki Zli Lisac i druge priče', 'Životinjsko carstvo Film Bildera') i Kulturnom centru Peščenica (Ivanićgradska 41a; 1. lipnja, 10:30, 'Veliki Zli Lisac i druge priče', 8. lipnja, 17 sati, 'Životinjsko carstvo Film Bildera').

'Veliki Zli Lisac i druge priče', dobitnik Animafestove Nagrade publike 2018., dugometražni je francuski film Benjamina Rennera, autora omiljenih 'Ernesta i Celestine', temeljen na autorovim ilustriranim knjigama i srednjovjekovnom 'Romanu o Liscu'. Film stvara dojam akvarelne slikovnice u pokretu, ali s mnogo gega, humora i snažnih emocija. Osim na projekcijama Animafesta u Vašem kvartu, ovaj će film biti prikazan i na Animafestovom Open Airu 25. svibnja u 22 sata u Parku Zrinjevac.

Animafest i 2019. u suradnji s udrugom Djeca susreću umjetnost s projekcijama i razgovorima s autorima gostuje i na pedijatrijskim odjelima zagrebačkih bolnica – na onkologiji i pedijatriji KBC-a Zagreb (Rebro), Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj ulici, Klinici za tumore u Ilici, Psihijatrijskoj bolnici za djecu i mladež u Kukuljevićevoj, Dječjoj bolnici Srebrnjak te u KBC Sestre milosrdnice.