ANIMAFEST

Natjecanje studentskih filmova - od duhovite distopije do ljubavnih apsurda

16.05.2019 u 13:37

Bionic
Reading

Za Natjecanje studentskog filma na 29. svjetskom festivalu animiranog filma – Animafestu odabrano je 47 djela iz 25 zemalja, među kojima su i dva hrvatska filma - 'Saturn u Lavu' Anne Šagadin i 'Izvan sebe' Stelle Hartman

Natjecanje studentskog filma, ističu iz Animafesta, iz godine u godinu obilježeno je radikalnošću, snažnim bojama i upotrebom svih dostupnih tehnika 2D i 3D animacije, kao i često začudnim i šokantnim pričama.

Studenti animacije, dodaje se u priopćenju, iz godine u godinu oduševljavaju beskompromisnošću tema i poetika, prezirom prema uobičajenim obrascima stvaranja i jednostavnim posezanjem za onime što im u tom trenutku najviše odgovara, a njihovi su radovi postali postali dijelom opće kulture poklonika animiranog filma.

Ove je godine za studentsko natjecanje prijavljeno više od 800 filmova, a među 47 odabranih su i francuski film 'Van staze' o dogodovštinama nespretne gorske službe spašavanja (Léo Brunel, Loris Cavalier, Oscar Malet, Camille Jalabert), austrijski film 'Pire od jabuke', apsurdistički dijalog dvaju medvjeda, vojnika i antropomorfnih ptica (Alexander Gratzer), film originalnoga dizajna 'Veliki bazen' (Héloïse Courtois, Victori Jalabert, Chloé Plat, Adèle Raigneau) te 'Politika noja' (Mohamad Houhou) – vizualno fascinantna distopijska satira na suvremeno društvo i političko djelovanje te kratki SF film 'Evol' (Kayu Leung).

  • +6
Animafest - studentski filmovi Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Animafest

Za nagrade u studentskom natjecanju konkuriraju i britanski film o korejskoj prostitutki 'Sretan kraj' redateljice EunJu Ara Choi s Royal College of Art, korejski film 'Ljubav na raskršću' o mladenačkom zaljubljivanju (Hee-seung Choi) i latvijski film 'Žudnja za lovom', tragična, ali i duhovita ljubavna priča (Monta Andzejevska). Iza naslova filma 'Divlja ljubav' (Paul Autric, Quentin Camus, Léa Georges, Maryka Laudet, Zoé Sottiaux, Corentin Yvergniaux) krije se 'eksploatacijski revenge horor s ekološkim podtekstom', a kao nešto manje brutalan, ali također potresan najavljen je film 'Iznad vode' (Simon Duong van Huyen, Joël Durand, Thibault Leclercq, Valentin Lucas, Andrei Sitari) u kojemu majmunski kolektiv stradava u zimskom planinskom krajoliku.

Među vizualno posebno intrigantnim radovima ističe se američki film na hebrejskom 'Spokoj' (Danna Grace Windsor) s kalifornijskog CalArtsa, a talijanski film 'Jegulja' (Silvia Bassoli, Maria Virginia Moratti, Giacomo D'Ancona) nudi klasičnu priču o odrastanju i prijateljstvu. Hongkonški 'Iam Twisq' (Red Wong Ray Mok) kreativno animira urbani krajolik putem snimki nastalih dronom iz ptičje perspektive.

Tu je i švicarski film 'Beton' (Pirmin Bieri, Aira Joana, Luca Struchen, Nicolas Roth), a za ljubitelje žanrovskih filmova s pomakom tu su tarantinovsko-rodriguezovska priča s fantastičnom primjesom 'Zapeli u sredini' (Denis Fleurion, Etienne Bonafini, Romain Marchetti, Cécile Minaud, Julien Adoum, Léo Nezot) te vizualno intrigantni apsurdistički vestern 'Čarolija zapada' koji pomalo priziva psihodeliju Jodorowskog, dodaje se u priopćenju.

Svjetski festival animiranog filma – Animafest održat će se u Zagrebu od 3. do 8. lipnja. Filmski program čini više od 400 filmova iz 45 zemalja, a uz prestižna međunarodna natjecanja u kojima sudjeluju zvijezde globalne animacijske scene, tu su i središnji tematski program posvećen vezi animiranog filma i likovnih umjetnosti te povezan s posebno bogatim izložbenim programom, multimedijalna proslava obljetnice prvog slijetanja na Mjesec, retrospektivni programi posvećeni kinematografiji Portugala, Nedeljku Dragiću i Zagrebačkoj školi crtanog filma, open airovi i animacikliranje, radionice animacije i videoigara te program za profesionalce Animafest PRO, kao i bogat Program za djecu i mlade.