VELIKI VODIČ TPORTALA

Što Advent nudi kulturnim šmekerima: izložbe, predstave i koncerti koje ne smijete propustiti

02.12.2017 u 21:19

Bionic
Reading

Peto izdanje zagrebačkog adventa, od 2. prosinca do 7. siječnja, osim gastronomskih i zabavnih sadržaja donosi i pregršt kulturnih zbivanja, a mi izdvajamo najzanimljivije. Osim Zagreba, provjerili smo što se u blagdanskom periodu od izložbi, predstava i koncerata nudi u ostalim većim hrvatskim gradovima, Rijeci, Osijeku, Splitu i Dubrovniku

Peti zagrebački advent počinje 2. prosinca u 17 sati paljenjem svijeće na Manduševcu, nakon čega su sve do 7. siječnja 2018. domaćim i stranim posjetiteljima diljem grada na raspolaganju brojni gastronomski, glazbeni i kulturni sadržaji. Koje lokacije se isplati posjetiti, proučite u tportalovom Ultimativnom vodiču te na službenoj stranici Adventa u Zagrebu, a u nastavku doznajte što su za blagdane pripremila zagrebačka kazališta, muzeji i galerije, kao i što se nudi u Rijeci, Osijeku, Splitu i Dubrovniku.

Izložbe

Multimedijska izložba 'Nikola Tesla - Mind from the Future' u Domu hrvatskih likovnih umjetnika, poznatijem kao Meštrovićev paviljon, najavljivana je kao futuristički spektakl, a život i rad genijalnog umjetnika prezentira kroz film, animaciju, video, skulpturu, sliku i tehničke inovacije. Može se pogledati svakoga dana od 9 do 21 sat, osim na Božić i Novu godinu, a za ulaznice bez popusta treba izdvojiti 80 kuna.

  • +14
Multimedijska izložba 'Nikola Tesla - Mind from the Future' Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

U Etnografskom muzeju sve do 28. siječnja 2018. traje izložba Perje, jabuke i zrno soli - božićni nakit iz muzejskog fundusa, s kraja 19. i iz 20. stoljeća, koja se od utorka do petka može pogledati od 10 do 18 sati, a vikendom od 10 do 13 sati. Cijena ulaza bez popusta je 20 kuna.

Muzej za umjetnost i obrt u sklopu adventskog programa nudi dvije izložbe. Prva je Balet i strast, posvećena hrvatsko-britanskom baletnom velikanu Yelki Yureshi (rođenom u Zagrebu kao Željko Jureša), koji je MUO-u donirao raskošne kostime, slike, knjige, fotografije, skulpture i druge vrijedne predmete, a koja se može razgledati od 5. prosinca do 28. siječnja, od utorka do subote od 10 do 19 sati, a nedjeljom od 10 do 14. Druga adventska izložba u MUO-u Na iglama posvećena je mladom hrvatskom i svjetski nagrađivanom modnom dizajneru Igoru Galašu, prepoznatljivom po unikatnim pletenim kreacijama. Otvara se 19. prosinca.

Galerija Klovićevi dvori u sklopu svoga adventskog programa nudi retrospektivnu izložbu Vaska Lipovca, osebujnog umjetnika hrvatskog i europskog modernizma druge polovice 20. stoljeća, a od 14. prosinca do 28. siječnja i izložbu ilustratora i animatora, dobitnika nagrade 6. bijenala ilustracije Zdenka Bašića, za koju najavljuju da će zasigurno oduševiti njihove najmlađe posjetitelje. Galerija će tijekom adventa petkom i subotom raditi produženo, do 22 sata, a od 19 do 22 sata cijene ulaznica za izložbe bit će promotivne - 10 kuna.

  • +44
Izložba Vaska Lipovca u GKD Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

I Hrvatski željeznički muzej pripremio se za advent. U njemu od 2. prosinca do 7. siječnja besplatno i svakoga dana od 15 do 19 sati, posjetitelje očekuje Orient u Zagrebu, tematska izložba posvećena vlakovima sustava Orient-express.

OD VALCERA DO BOLERA

Advent u Rijeci

Od kulturne ponude u sklopu ovogodišnjeg riječkog adventa izdvajaju se nastupi Talijanske drame HNK Ivan pl. Zajc 4. prosinca u 18.30 sati na Korzu, potom dječje predstave KUC Kalvarije koje se prikazuju također na glavnom riječkom trgu, 'U laži su kratke noge' 11. prosinca u 18 sati te 'Greta na putu oko svijeta' 14. prosinca u 18 sati. Teatar Oz na Korzu nastupa 17. prosinca u 17.30 sati s predstavom 'Vrtuljak', a Kazalište Smješko u istom terminu sprema iznenađenja Djeda Mraza i svetog Nikole. U sklopu riječkog adventa 20. i 21. prosinca u HNK Ivana pl. Zajca u 19.30 sati najavljen je Božićni koncert zbora Opere, a Novogodišnji koncert - od menueta i valcera do bolera 29. i 30 prosinca, također u HNK, u 20 sati. Nezaobilazan je i Božićni artBazaar koji će se na Sušaku održati od 15. do 17. prosinca od 12 do 20 sati, a na kojemu će se predstaviti preko 35 umjetnika i kreativaca.

Nakon prošlogodišnje 3D instalacije, u tunelu Grič ove zime moći će se razgledati dvije bajkovite instalacije. Od 2. do 17. prosinca bit će postavljena izložba Sjećanje, koja će prikazivati ulicu starog Gornjeg grada iz doba Charlesa Dickensa, dok će se od 19. prosinca do završnog dana Adventa tunel pretvoriti u raj za djecu i sve one koji se tako osjećaju. Sa svih strana krasit će ga predimenzionirani nakit za bor, pokloni i dječje igračke, a izložba će nositi simbolični naziv Želja.

Ljubitelji umjetnosti prvog se dana adventa, 2. prosinca, mogu prošetati i do Muzeja suvremene umjetnosti, koji slavi godišnjicu preseljenja te posjetiteljima nudi mnoštvo besplatnih cjelodnevnih sadržaja, među kojima i stručna vodstva po aktualnoj izložbi Buntovnik s vizijom, koja na dva kata MSU-a predstavlja impresivan opus Vjenceslava Richtera, s više od 200 radova, maketa, nacrta, skulptura, crteža, grafika i slika.

  • +9
Otvaranje izložbe 'Buntovnik s vizijom' u MSU Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic / CROPIX

I aktualna velika izložba u Umjetničkom paviljonu Strast stvaranja – remek-djela iz zbirke Fundacije Maeght za vrijeme adventa može se pogledati po povoljnijoj cijeni. Oni koji kupe kartu za obližnji Ledeni park, primjerice, i pokažu je na ulazu u galeriju, dobit će deset kuna popusta na kartu za 'Strast stvaranja'. Ponedjeljcima će se moći nabaviti i akcijske obiteljske ulaznice, tu su i popusti za umirovljenike, a i besplatna vodstva po izložbi u 17 sati. Umjetnički paviljon najavljuje i besplatne kreativne radionice za najmlađe, koje će se održavati srijedom od 11 do 13 sati.

  • +2
'Strast stvaranja: remek-djela iz zbirke Fundacije Maeght' Izvor: Licencirane fotografije / Autor: © ADAGP Paris 2017.

Zanimljiv bi mogao biti i Kul Advent, koji će se od 30. studenoga do 7. siječnja odvijati ispred zagrebačkog HNK, a u sklopu kojega će mladi umjetnici predstavljati svoja djela te ih po povoljnim cijenama nuditi kao prigodne božićne i novogodišnje darove.

'VODITE ME U MUZEJ'

Advent u Osijeku

Osim baleta 'Orašar', koji se u osječkom HNK prikazuje u 18 sati 15., 16., 18. i 19. prosinca, adventski program u Osijeku u HNK-u 27., 28. i 29. prosinca nudi novogodišnje gala koncerte s početkom u 20 sati, u kojima obećavaju 'dašak' bečkog duha uz popularne valcere, polke, uvertire opera i opereta te kazališnu i filmsku glazbu. I Muzej Slavonije do 21. prosinca nudi prigodni blagdanski program za djecu, mlade i starije generacije 'Vodite me u muzej!' u sklopu kojega će organizirati mnoštvo radionica te niz koncerata.

Koncerti

Festival adventskih i božićnih pjesama u Zagrebu do 17. prosinca nudi koncerte na otvorenom u Glazbenom paviljonu na Zrinjevcu, u lapidariju Arheološkog muzeja, Zagrebačkoj katedrali, palači Dverce, Muzeju za umjetnost i obrt, Mimari, u Etnografskom muzeju, Francuskom paviljonu te na drugim lokacijama.

Osim toga, i ove zime šesteročlani limeno-puhački sastav, čiji su članovi iz orkestra Opere HNK u Zagrebu te Zagrebačke filharmonije, svira Bacha, Händela, Clarkea, koračnice Ivana pl. Zajca i tradicionalne blagdanske klasike s najljepših zagrebačkih balkona. Riječ je o koncertima Ad gloriam brass, koji se održavaju 3. i 23. prosinca u Tkalčićevoj ulici, 10. prosinca u HNK, a 17. prosinca u galeriji Lav, na Kamenitim vratima. Svi počinju u 19 sati.

U Mimari se, pak, organizira Advent Clasic Fest 2017., serija od četiri koncerta klasične glazbe, kad će se od 3. do 17. prosinca moći čuti djela Schuberta, Piazzole, Straussa, Debussyja, Liszta, Mendelssohna, Bizeta i mnogih drugih po cijeni od 40 kuna za svaki koncert. I zagrebačka Opera Božićnim koncertom 'Veselje ti navješćujem' upotpunit će ovogodišnje predblagdansko i blagdansko ozračje. Koncert će biti izveden 23. prosinca u 19.30 sati, pod ravnanjem Nikše Bareze i Luke Vukšića, a u njemu će sudjelovati operni solisti, zbor i orkestar Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu.

Od popularnije glazbe nezaobilazan je spomenuti Advent u Klovićevim dvorima, koji od 2. do 23. prosinca na Gornjem gradu nudi 25 koncerata, među kojima i onaj Detoura (3. prosinca, 20 sati) i Songkillersa (16. prosinca, 20 sati).

NEŠTO DRUGAČIJI SAJAM

Advent u Splitu

I splitska publika za vrijeme adventa moći će uživati u klasičnom božićnom baletu 'Orašar', koji će se u prosincu u HNK Split prikazati osam puta. Prva je izvedba na dan sv. Nikole, 6. prosinca, s početkom u 19.30 sati, a sljedeće su na rasporedu 7., 8., 9., 11., 15., 16. i 19. prosinca. Božićni sajam u Splitu će, inače, ove godine biti nešto drugačiji, kritičari tvrde i 'nikad šturiji'. Smanjuje se ukupan broj kućica, a one s dna Marmontove i Prokurativa sele se u ulicu kralja Tomislava.

Djeci bi, osim toga, zanimljiv mogao biti Secret Christmas Garden u Arheološkom muzeju, koji će biti otvoren od 2. prosinca, a u kojem je, osim raznih DJ-a te dječjih i amaterskih zborova koji će izvoditi božićne pjesme, najavljen i hologramski koncert Michaela Jacksona.

Kazalište

Jedan od najpopularnijih baleta svijeta, čarobni Orašar P. I. Čajkovskog u zagrebačkom HNK tradicionalno se prikazuje za božićne blagdane, a ovogodišnje izvedbe zakazane su 16. prosinca u 18 sati, zatim 18., 20. i 22. prosinca u 19.30 sati, 24. prosinca u podne, potom opet 28. i 29. prosinca u 19.30 sati. Na Staru godinu 'Orašar' se može vidjeti u 18 sati, zatim 2., 4. i 5. siječnja u 19.30 sati.

U sklopu Adventa u Maloj sceni od 2. do 17. prosinca ta kazališna kuća prikazuje svoje popularne dječje predstave, uz igru i druženje sa sv. Nikolom i Djedom Božićnjakom. Prva na programu je Priča o VELIKOM i malom, koja se reprizira i 10. prosinca (u terminima 10, 12 i 17 sati). Predstava koja govori o važnosti odgovornog odnosa djece prema kućnim ljubimcima, pazi.mazi.voli., u društvu svetog Nikole prikazuje se 3. prosinca (10 i 17 sati), a 16. prosinca (10 i 17 sati) uz Djeda Mraza, koji će se s djecom družiti i 17. prosinca u 10 i 17 sati, kad se prikazuje Muka malog vuka.

UMJETNIČKO BOŽIĆNO DRVCE

Advent u Dubrovniku

Pored zabavnog i glazbenog, dio ovogodišnjeg Dubrovačkog zimskog festivala su i brojni kulturni programi poput radionica izrade božićnog drvca i ukrasa od prirodnih materijala u Prirodoslovnom muzeju te modeliranja gline za djecu i odrasle u Narodnoj knjižnici Grad. Umjetnička galerija Dubrovnik sudjelovat će s otvorenjem velike međunarodne izložbe fotografija Ahmeta Ertuga 14. prosinca, koji će predstaviti cikluse interijera ikoničkih građevina poput milanske Scale i pariške Opere. Galerija će, osim toga, na svome prvom božićnom domjenku predstaviti božićno drvce koje će okititi suvremena hrvatska umjetnica Marijana Vukić. Tradicionalno, na prvi dan nove godine Dubrovački simfonijski orkestar izvest će prigodni program točno u podne na Stradunu, a subotnja jutra u okviru festivala bit će u znaku nastupa Folklornog ansambla Linđo uz turistički razgled grada.

Zagrebačko kazalište mladih svoju predstavu Sherlock Holmes nudi u posebnoj blagdanskoj, proširenoj verziji, s Igrom prije izvedbe, za koju će posjetitelji upute i pravila dobiti uz ulaznice, a koja će im omogućiti da aktivno sudjeluju u rješavanju mozgalice 'Tko je kriv?'. Prva blagdanska izvedba zakazana je za 27. prosinca u 20 sati, a slijede 28. i 29. prosinca u istom terminu te 30. prosinca u 11 sati.