O ŽIVOTU I SLUŽBI

Snimljen dokumentarni film 'Dobri pastir' posvećen franjevcu fra Flavijanu Šolcu

31.03.2019 u 13:37

Bionic
Reading

U produkciji Udruge 'Dr. Ante Starčević' iz Tovarnika završilo je snimanje dokumentarnog filma 'Dobri pastir', redatelja Srđana Segarića, posvećenog prošle godine preminulom nekadašnjem župniku i gvardijanu Franjevačkog samostana u Iloku, fra Flavijanu Šolcu, izvijestili su iz te udruge

Scenarij filma prati život fra Flavijana Šolca kroz autentične iskaze svjedoka vremena, a važan dio filma čini i arhivska građa, fotografije, dokumenti i filmski zapisi iz vremena života i djelovanja toga franjevca. Arhivskim snimkama pokrivene su i lokacije u kojima je živio i službovao fra Šolc, od rodne Virovitice do Zagreba, Vukovara, Iloka i Rijeke u kojoj je, poput brojnih drugih prognanika iz hrvatskog Podunavlja, proveo dane progonstva tijekom Domovinskog rata.

Fra Flavijan Šolc rodio se u Virovitici 1933. godine. Kao mladić stupio je u franjevački red, te zaređen 1952. godine u Zagrebu, a deset godina kasnije, 1962., dolazi u vukovarsko Borovo naselje gdje uspijeva kupiti zemljište i započinje gradnju crkvu Gospe Fatimske i samostana.

U Ilok dolazi 1984. godine za župnika i gvardijana, gdje aktivno djeluje do 17. listopada 1991. godine, kada je nakon agresije bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi bio prisiljen napustiti župu i samostan. Smjestio se u Rijeci, gdje pastoralno djeluje među prognanim vjernicima na prostoru Primorja i Istre.

U Ilok se vraća u proljeće 1998. godine, gdje je radio kao vjeroučitelj, a vodio je i duhovnu skrb u tamošnjem Domu starih i nemoćnih. Umro je u varaždinskoj bolnici nakon duge i teške bolesti, 16. studenoga 2017. godine.

'Dokumentarni film o fra Flavijanu Šolcu dojmljivo je svjedočanstvo o svećeniku koji u teškim i olovnim vremenima u kojim se našao hrvatski narod na prostoru bivše države sav svoj život posvetio istom tom narodu da mu prenese i sačuva vjeru. Film će se predstaviti u gradovima i mjestima u kojima je djelovo pokojni fra Flavijan Šolc, a nakon toga i širom Hrvatske', navodi se u priopćenju Udruge 'Dr. Ante Starčević' koje potpisuje predsjednik udruge i producent filma Antun Ivanković.