ANA LEDERER:

'Smjena u nacionalnim kazalištima neće biti'

04.03.2016 u 16:42

Bionic
Reading

Gostujući u 'Intervjuu tjedna' Radija 101, bivša intendantica HNK-a u Zagrebu i zamjenica ministra kulture Ana Lederer rekla je kako neće biti smjena u nacionalnim kazalištima

'Nacionalna kazališta samo su jedan segment tog doista velikog područja kulture, a javni prostor je posvetio borbi kazališnih frakcija previše minuta. Imamo puno većih problema u prostoru hrvatske kulture i puno većih tema', rekla je Lederer i primjedbe bivše ministrice Andree Zlatar Violić da kao intendantica HNK-a u Zagrebu nije riješila temeljne probleme nazvala smiješnima.

'Sve što je bivša ministrica kulture Andrea Zlatar Violić napravila u svom mandatu je promjena određenih zakonskih članaka u svrhu svog osobnog kadroviranja. Smatram da čovjek ne smije zlorabiti svoju političku moć, a ona je upravo to radila', rekla je na Radiju 101 Lederer, a mogućnost da ona jednako postupi prema današnjoj intendantici Dubravki Vrgoč ili Oliveru Frljiću odlučno odbacila.

'Pozicije su se obrnule, međutim ja ne bih jednako postupala prema današnjoj intendantici HNK-a u Zagrebu kao ni prema intendantu Ivana pl. Zajca u Rijeci. Ja sam sklona razgovoru i mislim da tu uopće nema dvojbe, ne želim se naprosto ponašati kako se ponašalo prethodno ministarstvo. Osobno kadroviranje bilo bi zlorabljenje političke, odnosno javne funkcije, a to je nešto što mi zaista ne smijemo raditi', kaže Lederer.

Upitana o planovima ministra Hasanbegovića o dizanju budžeta za kulturu na jedan posto, Lederer kaže da to ove godine nije realno.

'Svakako ćemo morati na određeni način u proračunu participirati, kao i druga ministarstva, u određenim rezanjima. Ali mislim da ćemo bolje proći nego što je to bilo prošle godine. Vrlo brzo će proračun izaći, a budući da je u procesu ne bih još izlazila s brojevima koliko će to biti', rekla je Lederer.

Upitana može li iz perspektive nekoga tko je protestirao protiv bivše ministrice Zlatar Violić, razumjeti kolege iz inicijative Kulturnjaci 2016. koji traže ostavku ministra Hasanbegovića, Lederer je rekla da ne moramo svi misliti isto i da ih potpuno razumije, ali misli da se razgovarati mora.

'Protesta protiv ministrice Zlatar Violić uopće nije bilo jer je jako dobro kontrolirala medije i nije se do javnosti moglo probiti drugačije mišljenje. Mene smeta ta šutnja hrvatske kulture te protekle četiri godine, a ja nisam prosvjedovala, nego sam bila jedna od troje, četvero koja je javno govorila što ne valja u njenom mandatu. Razumijem kolege kulturnjake i imaju apsolutno pravo na svoje mišljenje', rekla je Lederer, a odluku o tome hoće li razgovarati s kolegama iz inicijative Kulturnjaci 2016. prepustila je ministru Hasanbegoviću.

'Mi doista jako puno razgovaramo s kulturnjacima, s pojedincima i predsjednicima društava. Ako ćemo baš gledati brojke, na tom popisu je četiri tisuće potpisa, recimo da je pet tisuća, a li morate znati da je u Hrvatskoj 30 udruga umjetničkih, 14 tisuća umjetnika, dakle doista jako velik popis onih koji otvoreno podržavaju ministra Hasanbegovića. Različite su statistike, a govori se stalno četiri i pol tisuće protiv, a ne i o gotovo 30 tisuća za ministra Hasanbegovića. Ali je ne bih željela da se dijelimo, nego da razgovaramo, a ministar sasvim sigurno razgovara', rekla je Lederer.

Zamjenica ministra kulture odbija govoriti o likvidaciji neprofitnih medija i kaže da je to odluka o ukidanju povjerenstva za dodjeljivanje sredstava neprofitnim medijima za koju je ministar imao svoje zakonsko uporište i za koju mnogi misle da je učinio jako dobru stvar.

'S njim se tu slažem i stojim iza njegove odluke kao i velika većina kulturnjaka. Tražimo mehanizme i drukčije načine na koje će se neprofitni mediji financirati. Ali dajte nam malo vremena pa ćemo dati javnosti načine financiranja. Način na koji se to dosada radilo jednostavno nije više moguć', kaže Lederer koja ne bježi od kritike.

'Kritike će biti i apsolutno i dalje. Kad ste na javnoj poziciji morate računati s tim. Ja sam tu poziciju prošla i jasno mi je da smo odgovorni javnosti', zaključila je.

Cijeli intervju koji je zamjenica ministra kulture Ana Lederer dala Radiju 101 možete pronaći ovdje