FILOZOFSKI TEATAR

Slovenska filozofkinja Alenka Zupančič otkriva: Što je seks?

  • Autor: T.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 07.01.2019 13:50
  • Objavljeno 07.01.2019 u 13:50
Alenka Zupančič

Alenka Zupančič

Izvor: Promo fotografije / Autor: HNK Zagreb

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu ugostit će 13. siječnja istaknutu slovensku filozofkinju i teoretičarku psihoanalize Alenku Zupančič, koja će u popularnom HNK-ovu programu spajanja kazališta i filozofije 'Filozofski teatar' održati predavanje 'Što je seks?'

Alenka Zupančič viša je znanstvena suradnica Instituta za filozofiju Slovenske akademije znanosti i umjetnosti u Ljubljani, koja u svojim radovima isprepliće filozofiju i psihoanalizu. Ona pripada poznatoj slovenskoj školi psihoanalize zajedno sa Slavojem Žižekom i Mladenom Dolarom, koji su već bili gosti Filozofskog teatra u zagrebačkome HNK-u.

U svojim dosadašnjim radovima, Zupančič se bavila istraživanjem etike, književnosti, komedije i ljubavi. Poznata je kao odlična poznavateljica Nietzschea, Kanta, Hegela i Lacana, a dosad je objavila knjige 'Etika realnoga', 'Zašto psihoanaliza', 'Realne iluzije', 'Ubaci uljeza', 'O komediji' te 'Što je seks?'.

Upravo je seks tema njezine posljednje knjige objavljene kod uglednoga američkog izdavača Massachusetts Institute of Technology te pitanje kojim će biti otvoren ovogodišnji Filozofski teatar. Polazeći od francuskoga psihoanalitičara Jacquesa Lacana, Alenka Zupančič ispituje seks kao formulaciju kontradikcije realnosti, koju nije moguće razumjeti bez razumijevanja psihoanalitičkog koncepta nesvjesnoga te uloge jezika u konstrukciji realnosti, pa i samoga seksa.

Poslije predavanja 'Što je seks?' s Alenkom Zupančič razgovor će voditi urednik i voditelj Filozofskog teatra Srećko Horvat.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!