ZAGREBAČKA SLAVISTIČKA ŠKOLA

Slavistički seminar slavi 40. godišnjicu

19.08.2011 u 11:50

Bionic
Reading

Jubilarni četrdeseti hrvatski seminar za strane slaviste Zagrebačke slavističke škole održat će se od 22. kolovoza do 2. rujna u Dubrovniku.

U radu seminara, kako je danas izvijestila Zagrebačka slavistička škola, sudjelovat će inozemni studenti slavistike i kroatistike, sveučilišni nastavnici kojima je hrvatski jezik i književnost primarni znanstveni interes. Na ovogodišnjem seminaru sudjelovat će 70 polaznika iz 25 država, a među njima su i polaznici iz Argentine, Japana i Kenije.

U nastavnom dijelu programa polaznici će u deset različitih lektorata usavršavati svoje znanje hrvatskoga jezika odnosno obrađivati lingvističke, književne i komparatističke teme te pojedina područja hrvatske povijesti.

U okviru prevoditeljske radionice skupina će polaznika raditi na prijevodu odabranih tekstova hrvatskih pisaca na slovenski jezik. Studenti će također slušati dva tematska ciklusa predavanja posvećena predstandardizacijskomu razdoblju hrvatskoga jezika odnosno hrvatskoj književnosti i kulturi devedesetih godina 20. stoljeća.

Predavači će biti Krešimir Bagić, Lada Badurina, Stjepan Damjanović, Željka Čorak, Tvrtko Jakovina, Ivo Pranjković, Feđa Vukić, Tvrtko Vuković i drugi.

U kulturološkom bloku prikazat će se ciklus hrvatskoga filma i organizirati posjet dubrovačkim znamenitostima. Posebni su gosti seminara dramatičar i teatrolog Boris Senker, redatelj Ognjen Sviličić te književnici Josip Mlakić i Edo Popović.

Na seminaru će biti predstavljena knjiga Lea Rafolta "Priučen na čitanje. Deset čitanja" objavljena u izdanju Zagrebačke slavističke škole.

Tijek seminara može se pratiti na mrežnim stranicama www.hrvatskiplus.org