STOP PERFORMANSIMA

Skupljaju se donacije za umirovljenje Marine Abramović

31.10.2013 u 15:13

Bionic
Reading

Posljednjih nekoliko godina prometnula se u zvijezdu svijeta umjetnosti, no Marina Abramović je i isprovocirala grupu protivnika

Grupica protivnika lika i djela Marine Abramović stoji iza online kampanje MARFA (Marina Abramović Retirement Fund of America) koja za cilj ima, kako joj samo ime kaže, skupiti sredstva za što prije umirovljenje Marine Abramović.

Na sarkastičnom blogu, koji stilom podsjeća na poznati Onion, osim što je posvećen ruganju samo jednoj osobi, redovito se objavljuju izmišljeni sarkastični citati i priče iz života Marine Abramović.

Tako je, među ostalim, kao parodija na dosadašnje akcije Marine Abramović najavljen njezin budući performans zakazan za 29. prosinca, tijekom kojega će 36 sati bez prestanka jesti crveni luk.

'Sve donacije posjetitelja ovog bloga ići će u fond za sprečavanje tog performansa', objašnjavaju organizatori.

Tu je i zabavna najava performansa u jednom skloništu za životinje u ožujku 2014, a plan izvedbe izgleda ovako: 'Buđenje. Zagrliti i nježno milovati ljamu tri do četiri sata. Govoriti joj da je posebna i vrijedna ljubavi. Dragati njezino krzno kao da je griva ljubavnika. Nastaviti sve dok ljama samoinicijativno ne ustane. Pronaći manju životinju, kozu ili tvora. Provesti pet do šest sati držeći stvorenje i recitirati stihove Rainera Marije Rilkea.'

Iako je retrospektivom u MOMA-i 2010. i dokumentarcem 'The Artist is Present' osvojila brojne nove obožavatelje i dostigla status umjetničke zvijezde, u posljednje vrijeme povećale su se i kritike na račun nastupa Marine Abramović.

Mnogi joj zamjeraju preveliku prisutnost u medijima te sve češće koketiranje sa šoubiz svijetom, što je i jedan od povoda za pokretanje ovog bloga.