HOERSPIEL

Škakljivi i raspjevani radio-projekt

28.11.2013 u 15:01

Bionic
Reading

Hoerspiel – mala igra za slušanje (i gledanje) je radio-projekt koji se igra u subotu, 30. studenog, s početkom pet minuta do 12 sati i u nedjelju, 1.prosinca, pet minuta do 13 sati u kuli Lotrščak

U ovoj scensko-eterskoj izvedbi se rekonstrukcijom radiodramskih materijala, izvedenih uživo pred mikrofonom i publikom razigravaju, razglabaju i razgibavaju elementi koji su upisani u temelje radija: zvuk i tišina, kao i načini njihovog osluškivanja i zamišljanja.

Igra počinje u prizemlju kule, škakljivim i raspjevanim dramoletima iz 20-ih godina prošlog stoljeća, nastavlja se penjući se etažama kroz povijest radiofonije i mrežu zvučećih misli, a završava na samom tornju kule gdje će se, posebno konstruiranim prijemnikom, pokušati uloviti fragmenti tzv. lutajućih radio drama, odnosno mogućih elektromagnetskih valova iz svemira (pokus ovisan o vremenskim uvjetima).

Tko zna ostaci kakvih sve glasova, zvukova i tišina besciljno plutaju i plutat će svemirom. Možda neki od njih nose odgovor na pitanje zašto su, pobogu, Beckettove uši bile tako nevjerojatno velike.

Svi će radijski materijali biti krojeni uživo pred publikom, a stvarat će ih radnice i radnici pri radu za mikrofon: Dino Brazzoduro, Ivana Rushaidat, Jelena Miholjević, Sven Medvešek, Matija Antolić, Ante Perković, Ljubica Letinić, Nina Bajsić i Ivan Zelić, ansambl zvučne manufakture koji je samo za ovu priliku okupila Pavlica Bajsić

Za vizualni dizajn zadužen je Sven Medvešek, a produkciju projekta potpisuje Multimedijalna koliba u suradnji s Galerijom Klovićevi dvori. Događanje je organizirano uz potporu Ministarstva kulture RH i Ureda za kulturu Grada Zagreba.