SARAJEVO FILM FESTIVAL

Sedam hrvatskih filmova u natjecateljskom programu

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 20.06.2012 13:37
  • Objavljeno 20.06.2012 u 11:38
Sarajevo film festival

Sarajevo film festival

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo foto

U Natjecateljskom programu Sarajevo Film Festivala bit će čak sedam hrvatskih dokumentarnih filmova

Čak sedam hrvatskih dokumentarnih filmova odabrano je među dvadeset i dva naslova u Natjecateljski program - dokumentarni film ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala. Riječ je o filmovima 'Čedo' Nikole Strašeka, 'Dvije peći za udarnika' Josipa 'Trojka' u režiji Gorana Devića, 'Muški film' Nebojše Slijepčevića, 'L.E.F.' Gorana Trbuljaka, 'Nije ti život pjesma Havaja' Dane Budisavljević, 'Veliki dan' Đure Gavrana i bugarsko-hrvatsko-njemačkoj koprodukciji 'Posljednja ambulantna kola' Sofije Iliana Meteva.

Regionalni dokumentarni program Sarajevo Film Festivala, na kojem su prikazani brojni hrvatski naslovi, ove godine slavi desetu obljetnicu postojanja. 'U osvrtu na proteklo desetljeće, postaje jasno da su dokumentarni filmovi iz regije bili, i još uvijek jesu, stvaralački izraz posebnog značaja: dokumentarna produkcija nadilazi značajke samog filmskog stvaralaštva i ostvaruju se i kao suptilni glas nacionalnog i regionalnog traganja za identitetom, odražavajući puls društva, analizirajući socijalne strukture i signalizirajući nivoe dostignute demokracije', izjavila je selektorica Rada Šešić.

Među filmovima iz natjecateljskog programa svjetsku će premijeru imati 'Čedo', novi film Nikole Strašeka. Protagonist filma je beskućnik čiji je život, osim problema s alkoholom i drogom, obilježila i činjenica da je dijete iz miješanog braka. Svoju će svjetsku premijeru imati i 'Dvije peći za udarnika Josipa Trojka' u režiji Gorana Devića, koji prikazuje ostatke nekada velike industrije željeza te prati demontiranje i rezanje čuvene peći Siemens-Martin, koja je bila samo središte bivše kovačnice. Tu je i 'Muški film' Nebojše Slijepčevića, 12-minutna minijatura snimljena za vrijeme jedne tradicionalne svetkovine u južnoj Hrvatskoj.

Svoje međunarodne premijere imat će 'L.E.F.' Gorana Trbuljaka, 'Nije ti život pjesma Havaja' Dane Budisavljević te 'Veliki dan' Đure Gavrana, koji su već s uspjehom prikazani na domaćim festivalima te u ograničenoj distribuciji. U programu će također biti prikazana i bugarsko-hrvatsko-njemačka koprodukcija 'Posljednja ambulantna kola Sofije' redatelja Iliana Meteva, čiji je koproducent Siniša Juričić iz Nukleus filma.

U dokumentarnoj konkurenciji bit će prikazani i filmovi: 'Boris sa i' Vesne Marić iz BiH, 'Dječak pobratim smrti ' Maje Weiss iz Slovenije, 'Izložba' Bore Kontića
iz BiH, 'Životna uloga' Nađe Mehmedbašić iz BiH, 'Dugi odmor' Damjana Kozolea iz Slovenije, 'Lice revolucije' Vladimira Milovanovića iz Srbije, 'Sumje i tajne' Želimira Gvardiola iz Srbije, 'Volim te' Emine Emel Balci iz Turske, '24 kante, 7 miševa, 18 godina' Mariusa Iacoba iz Rumunjske, 'Dječak koji je bio kralj' Andreya Paounova iz Bugarske, 'Mama Illegal' Eda Moschitza iz Austrije, 'Mustafini slatki snovi' Angelosa Abazogloua koji je grčko-britansko-turska koprodukcija, 'Njemačko jedinstvo @ Balaton' Pétera Forgácsa iz Mađarske, 'Ugasi svjetlo' Ivane Mladenović iz Rumunjske i 'Vlakovi misli' Tima Novotnyja iz Austrije.

18. Sarajevo Film Festival održava se od 6. do 14. srpnja. Filmovi iz dokumentarnog programa natječu se za nagradu Srce Sarajeva za najbolji film te novčanu nagradu u iznosu od 3.000 eura, a i natjecateljski program kratkometražnih filmova uključuje dva hrvatska naslova – 'Prvu damu Dubrave' Barbare Vekarić te animirani film 'Sotonin sin' Marka Dješke.

Dugometražni igrani film 'Obrana i zaštita' Bobe Jelčića, koprodukcija Hrvatske i Bosne i Hercegovine, uvršten u selekciju CineLink Work in Progress, program posvećen projektima iz regije s visokim umjetničkim i distribucijskim potencijalom u postprodukciji te da je dokumentarni projekt 'Goli' (Naked / Basil in the Stone) redateljice Tihe Klare Gudac (Factum) uvršten u selekciju Docu Rough Cut Boutiquea 2012., mlade ali obećavajuće inicijative Balkanskog dokumentarnog centra i Sarajevo Film Festivala, koji će se održati od 8. do 11. srpnja u okviru festivala.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi