KULTURNI SPOMENIK

Schindlerova tvornica u Češkoj postaje muzej holokausta

09.11.2016 u 19:07

Bionic
Reading

Stara tvornica Oskara Schindlera, njemačkog industrijalca koji je spasio više od tisuću Židova, proglašena je početkom studenog 'kulturnim spomenikom' i u njoj će se urediti muzej holokausta koji bi se trebao otvoriti 2019., doznaje se u utorak od češkog ministarstva kulture.

Nekadašnja tekstilna tvornica, danas napuštena, nalazi se u Brnenecu (Bruennlitz na njemačkom), mjestašcu 15 km udaljenom od Svitavyja (Zwittau), rodnog mjesta Oskara Schindlera i 200 km istočno od Praga.

'Kulturnim spomenikom proglašeni su dijelovi tvornice koji su s povijesnog gledišta izravno povezani s postojanjem krila bivšeg konclogora Gross-Rosen u Brnenecu', rekla je za AFP glasnogovornica ministarstva Simona Cigankova.

'Riječ je o trima zgradama iz 19. st. u kojima su bili laboratorij, predionica i skladište kemikalija, o ulaznim vratima iz tog vremena velike simbolične vrijednosti i o nekadašnjem mjestu za prozivku', dodala je.

Oskar Schindler (1908-1974) kojemu je 1967. memorijalni centar Yad Vashem u Jeruzalemu dodijelio naslov 'Pravednika među narodima', spasio je oko 1200 Židova od smrti zaposlivši ih u tvornicama u Poljskoj i Čehoslovačkoj koje je bila okupirala Hitlerova Njemačka.

Zahvaljujući filmu 'Schindlerova lista' Stevena Spielberga iz 1993., njegov pothvat postao je poznat diljem svijeta.