KOPIJA ORIGINALA

Schindlerova lista na aukciji, cijena viša od dva milijuna dolara

13.03.2017 u 13:36

Bionic
Reading

Jedan od dokumenata kojima je njemački industrijalac Oscar Schindler spasio 1200 Židova od sigurne smrti za vrijeme Holokausta uskoro će se naći na aukciji, a očekuje se da će postići cijenu višu od dva milijuna dolara

Schindlerovu listu, jednu od ukupno njih sedam kojima su Oscar Schindler i njegov pomoćnik, knjigovođa Itzhak Stern, spasili više od tisuću Židova od smrti u nacističkim koncentracijskim logorima, na prodaju je ponudila američka aukcijska kuća Moments in Time. O dokumentu koji je spasio živote prvi put je u Bookerom nagrađenoj knjizi 'Schindler's Ark' iz 1982. godine progovorio australski autor Thomas Keneally. Deset godina kasnije Steven Spielberg upravo je po tom romanu snimio svoj film. Priča je to o Oscaru Schindleru, njemačkom industrijalcu koji je spasio živote više od tisuću uglavnom poljskih Židova tijekom Holokausta, omogućivši im da rade u njegovim tvornicama u tada okupiranoj Čehoslovačkoj i Poljskoj.

Predstavnik aukcijske kuće Gary Zimet izjavio je za britanski Guardian kako je siguran da će tako vrijedan dokument dostići cijenu višu od dva milijuna dolara.

Sačuvane su još tri liste, od kojih se dvije čuvaju u izraelskom memorijalnom centru Yad Vashem, posvećenom žrtvama Holokausta, a jedna je izložena u Memorijalnom muzeju Holokausta u Washingtonu.

Prema Zimetovim riječima, lista koja će biti ponuđena na aukciji predstavlja kopiju originala koji je predan nacistima. Primjerak je pripadao nećaku Schindlerovog pomoćnika Itzhaka Sterna, koji je na pisaćoj mašini prekucao popis spašenih ljudi.

'Bio sam u šoku kad sam prvi put vidio taj dokument', izjavio je Zimet i otkrio kako već sad postoji velik interes potencijalnih kupaca za njega. Popis ima 14 stranica, nosi datum 18. travnja 1945. godine i donosi 801 ime muškaraca Židova koji su radili u Schindlerovoj tvornici u okupiranoj Čehoslovačkoj, a kasnije su transportirani u poljski Plaszòw.