danas

Samostalna izložba Alema Korkuta u Institutu za suvremenu umjetnost

08.03.2023 u 11:00

Bionic
Reading

Samostalna izložba radova Alema Korkuta pod nazivom '1,40', na kojoj autor predstavlja novu seriju radova, otvara se u srijedu, 8. ožujka u Institutu za suvremenu umjetnost.

Izloženi radovi, izvedeni u papiru, gipsu, metalu i staklu, nastajali su procesualno, pri čemu je osim autorovog rada ulogu igrala trajnost vremena u kojem su objekti bili izloženi donekle nekontroliranim uvjetima, napominje se u najavi.

Autor je prirodnim procesima prepustio da radovi zadobiju svoju konačnu formu i izgled, pokušavši bez značajne intervencije dobiti crtež, sliku ili običnu mrlju koja bi bila rezultat djelovanja lišajeva, gljivica ili bakterija.

Broj iz naslova izložbe odnosi se na razinu koja dijeli "zdravi" od "kontaminiranog" dijela izloženih radova koja je tipično vidljiva nakon poplave, nakon što se voda povuče.

Po riječima samog umjetnika, ideja za ovu izložbu prati ga već nekoliko godina tijekom kojih je više puta započinjao eksperimente s različitim materijalima koji su uglavnom neslavno završavali, no zaključio je da je za rezultat kakav je zamislio potrebno više od njegove namjere, s obzirom da nije jedini sudionik u izvedbi radova”.

Alem Korkut rođen je 1970. u Travniku, osnovnu i srednju školu završio je u Banja Luci. Upisao je studij kiparstva u Sarajevu 1991., a od 1992. do 1997. studirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje je diplomirao 1997. godine.

Autor je više javnih skulptura, među kojima i skulpture "Karijatida" u Pazinu (2002.), spomenika biciklu u Koprivnici (2005.), spomenika palim braniteljima Domovinskog rata u Šibeniku (2006.), Karlovcu (2009.), i u Koprivnici (2016.).

Između ostalih, dobitnik je i Velike nagrade 27. salona mladih u Zagrebu, godišnje nagrade HDLU-a za mladog umjetnika 2004. godine, Velike nagrade Splitskog salona 2009. godine, treće nagrade na izložbi T-HT nagrada@msu.hr 2011. godine, te jedne od tri jednakovrijedne nagrade na 13. trijenalu hrvatskoga kiparstva 2018. godine. Dobitnik je i više nagrada na javnim natječajima.

Izlagao je na četrdesetak samostalnih i oko sto i pedeset skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Od 1998. do 2007. član HZSU statusu samostalnog umjetnika. Od 2004. član, pa potom predsjednik Umjetničke organizacije Atelieri Žitnjak Od 2007. predaje kiparstvo na ALU u Zagrebu, trenutno u statusu redovnog profesora.

Njegova prva samostalna izložba u Institutu za suvremenu umjetnost bit će otvorena do 4. travnja.