kneževa palača

[FOTO] U Zadru otvorena izložba 'Umjetnički obrt u Italiji. Remek-djela iz Palazzo Madama u Torinu'

03.03.2023 u 11:47

Bionic
Reading

Izložba 'Umjetnički obrt u Italiji. Remek-djela iz Palazzo Madama u Torinu' otvorena je u četvrtak navečer u Kneževoj palači u Zadru, a kako je rečeno, posveta je to vrhunskom talijanskom stilu

Kako je na otvorenju naglasio Gian Luca Borghese, ravnatelj Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu, izložba je posveta vrhunskom talijanskom stilu kojemu se divi cijeli svijet zbog savršenstva koncepta i tehnika izrade luksuznih predmeta, usvojenih tijekom niza stoljeća u službi dvora i trgovine.

"Ovaj objekt je, nakon pažljive restauracije, primjer izvrsnog suvremenog muzejskog prostora, tako da nam je drago da su ove umjetnine izložene upravo ovdje. Ova izložba nije samo ogledalo prošlosti nego može biti i inspiracijom za one koji danas djeluju na području umjetničkog obrta", dodao je Gian Luca Borghese.

Naglasio je kako je "izložba plod jedne bremenite i dugogodišnje suradnje institucija i stručnjaka s obje strane Jadrana i zato valja zahvaliti na podršci svima kojima je važno da ova izložba pokaže svo bogatstvo talijanskog umjetničkog obrta“.

Posebno je vrijedno što je ona realizirana u palači u kojoj je stolovala venecijanska vlast i čija arhitektura odiše našom zajedničkom kulturom i poviješću, kazao je Borghese.

Izložba je osmišljena za prostor Narodnog muzeja Zadar u dijalogu s njegovim zbirkama, a predstavlja stotinjak djela Muzeja Grada Torina, većinom pohranjenih u palači Palazzo Madama, koja svjedoče o vrhunskom umijeću i genijalnosti zanatskih radionica i manufaktura s područja cijele Italije nastalih od kasnog srednjeg vijeka do 18. stoljeća.

  • +41
Izložba 'Umjetnički obrt u italiji, remek djela iz Palače Madama u Torinu' Izvor: Pixsell / Autor: Sime Zelic/PIXSELL

Vrhunsko umijeće oblikovanja u brojnim materijalima i tehnikama

Izloženi su predmeti od murano stakla, venecijanski emajlirani bakreni predmeti, renesansne brončane skulpture iz Veneta, lombardsko kovano željezo, majolike iz središnje Italije, porculan iz Doccie, Vezzija, Cozzija i Napulja, tekstil i čipke, slonovača, rezbareno drvo i ukrasni knjižni uvezi.

U ime ministrice kulture i medija Nine Koržinek Obuljen, na otvorenju izložbe bila je Anuška Deranja Crnokić, ravnateljica Uprave za arhive, knjižnice i muzeje Ministarstva kulture i medija, koja je naglasila kako specifične tehnike, vezane uz pojedine regije i radionice, predstavljaju vrhunsko umijeće oblikovanja u brojnim materijalima i tehnikama.

Ovih 109 umjetnina dio su jedinstvenog umjetničkog izričaja. Istodobno, one su i umjetničke i funkcionalne, ustvrdila je Deranja Crnokić.

Ravnateljica Narodnog muzeja Zadar Renata Peroš istaknula je kako su pregovori za izložbu počeli još prije godinu dana.

"Suradnja Narodnog muzeja Zadar i Talijanskog instituta za kulturu traje već više od dva desetljeća. Ova je izložba njezina kruna. Luksuzni predmeti koje danas imamo priliku vidjeti neki su od najsvjetlijih primjeraka torinske kuće umjetnosti, a obuhvaćaju razdoblje od kasnog srednjeg vijeka do 18. stoljeća", rekla je Peroš.

Umjetnost je to, poručila je, "kakvu do sada nismo imali priliku vidjeti u Zadru i kakva se u povijesti nije pojavljivala na našem području, što ovoj izložbi daje još veću važnost“.

Palazzo Madama, otvoren 4. lipnja 1863. kao muzej primijenjene umjetnosti, sadrži jednu od najvažnijih zbirki dekorativne umjetnosti u Europi, nastalu u doba velikih promjena kada je primarna potreba bila prikupiti i očuvati nacionalno blago i arheološke nalaze kojih je bilo sve više.

Izložbu su organizirali Talijanski institut za kulturu u Zagrebu, odjel Muzeja grada Zadra Narodnog muzeja Zadar i Muzej antičke umjetnosti iz Torina - Palazzo Madama, a realizirana je pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Republike Italije.