DJEČJI ŽIRI IZABRAO BELGIJANCE

'Salierijev mjesec' najbolja je predstava 42. PIF-a

04.09.2009 u 21:14

Bionic
Reading

Na 42. međunarodnom festivalu kazališta lutaka (PIF) glavnu nagradu Milan Čečuk za najbolju predstavu u cjelini osvojilo je Lutkarsko kazalište Brest iz Bjelorusije s predstavom 'Salierijev mjesec'

Salierijev mjesec' dobio je i nagradu Tibor Sekelj za predstavu s najhumanijom porukom.

Dječji žiri najboljom predstavom za djecu proglasio je 'Crvenkapicu na bakin način' belgijskog Kazališta figura Leptiri & Co iz Beverena, izvijestio je danas PIF.

Međunarodni stručni žiri dodijelio je više nagrada, među kojima je nagradu za režiju osvojio Zoran Mužić za predstavu 'Crvenkapica' Lutkarske scene Ivana Brlić-Mažuranić iz Zagreba. Vladimiru Đambazovu pripala je nagrada za scensku rasvjetu u predstavi 'Mala vila' splitskoga Gradskog kazališta lutaka, a Tamari Obrovac za glazbu u predstavi 'Svarožić' Zagrebačkog kazališta lutaka.

Vasil Rokomanov dobio je nagradu za scenografiju u predstavi 'Mala vila' splitskoga Gradskog kazališta lutaka, a Erika Janović za kreaciju lutaka u predstavi 'Mali princ' niškog Kazališta lutaka. Jelena Proković dobila je nagradu za tehnologiju lutaka u predstavi 'Pčelica Maja' mariborskoga Lutkarskog kazališta.

Ansambl Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku dobio je nagradu za animaciju u predstavi 'Bajka o caru Saltanu', a Rumen Gavanazov za animaciju Sancha u predstavi 'Veliko kihotanje' bugarskoga Lutkarskog kazališta iz Sofije.

Nagradu za animaciju dobio je Luka Peroš za animaciju u predstavi 'Svarožić' Zagrebačkoga kazališta lutaka, a Almira Štifanić za animaciju u predstavi 'Pustolovine Toma Sawyera' riječkoga Gradskog kazališta lutaka.

Posebna nagrada međunarodnoga stručnog žirija za vrsnu izvedbu i očuvanje baštine dodijeljena je Mimmu Cuticchiju iz Udruge Figli d'arte Cuticchio iz Palerma za predstavu 'Ruggiero od Bijeloga Orla'.

Posebna nagrada Međunarodnoga stručnog žirija za očuvanje tradicije kućnog marionetskog kazališta dodijeljena je ansamblu ljubljanskog Lutkarskog kazališta za predstavu 'Doktor Faust', priopćeno je danas iz PIF-a.