EUROPSKI FILMAŠI U ŠOKU

Ruski sud osudio ukrajinskog redatelja na 20 godina zatvora

Bionic
Reading

Ruski sud osudio je ukrajinskog redatelja Olega Sencova na 20 godina zatvora zbog navodnih planiranja terorističkih napada na Krimu. Sudska presuda, između ostalog, izazvala je veliko negodovanje kod članova europske i njemačke filmske akademije koji su Sencovljevu presudu oštro osudili, poslavši otvoreno pismo Putinu i ruskoj vladi za oslobađanje ovog ukrajinskog redatelja

Oleg Sencov, koji se u ožujku 2014. godine protivio ruskoj aneksiji ukrajinskog poluotoka, uhićen je u svibnju iste godine zbog sumnji za planiranje bombaških napada na proruske organizacije na Krimu i planiranje rušenja Lenjinova spomenika.

Prošlog tjedna, tužitelj okružnog vojnog suda u sjevernom Kavkazu osudio je poznatog ukrajinskog redatelja na kaznu od 20 godina zatvora zbog navodnog organiziranja terorističke grupe, planiranja terorističkih napada i nezakonitog posjedovanja eksplozivnih naprava.

Tridesetšestogodišnji redatelj opovrgnuo je sve optužbe za koje ga se tereti, tvrdeći da je cjelokupno uhićenje i sudski proces politički motiviran, a na sudskom saslušaju koje se dogodilo 19. kolovoza, Sencov je izjavio kako 'suđenje od strane okupatora nikako ne može biti pravedno'. Sencovljev odvjetnik Vladimir Samohin od suda je zatražio klijentovu oslobađajuću presudu zbog neutemeljenih optužbi. Ipak, Sencov je proglašen krivim na sudu sa sjedištem u ruskom gradu Rostovu na Donu, u neposrednoj blizini ukrajinske granice.

Procesuiranje Sencova i drugog ukrajinskog aktivista, 26-godišnjeg Oleksandra Kolčenka, u javnosti je široko kritizirano kao znak odmazde za javno protivljenje ruskoj aneksiji Krima. Za Kolčenka sud je zatražio kaznu u trajanju od 12 godina zbog priznavanja paljenja ureda vladajuće stranke Velika Rusija, no optužbe za terorizam protiv Kolčenka su, u međuvremenu, odbačene. Na pitanje predsjedavajućeg suca Sergeja Mihailjuka jesu li razumjeli izrečenu presudu, Sencov i Kolčenko reagirali su pjevanjem ukrajinske nacionalne himne.

Ukrajinska vlada složna je u mišljenju da se Sencov osuđuje isključivo zbog toga što je proukrajinski aktivist. Rusija, pak, opovrgava tvrdnje da je Sencov politički zatvorenik. Na Sencovljevo suđenje reagirala je i Europska filmska akademija koja je iznijela javnu potporu redatelju, a među članovima Filmske akademije našli su se i redatelji poput Mikea Leigha, Stephena Daldryja i Pedra Almodovara. Europskoj filmskoj akademiji pridružila se i njemačka. Akademici poput Fatiha Akina, Toma Tykwera i Veronice Ferres, između ostalih, članovi su Njemačke filmske akademije koji su odlučili podržati otvoreno pismo Europske filmske akademije upućeno Putinu i ruskim vlastima s molbom za oslobađanje Sencova.

Zbog odluke suda o kažnjavanju, planiraju se održati demonstracije u blizini ruskih veleposlanstava sa sjedištima u Parizu, Stockholmu i Varšavi u znak solidarnosti sa Sencovom i Kolčenkom, s već postojećim demonstracijama koje se odvijaju ispred ruskog veleposlanstva u Kijevu. 




391073,393997,393917,393861