HRABRA GESTA

Ruski redatelj molio milost za ukrajinskog kolegu, Putin ga odbio

07.12.2016 u 11:45

Bionic
Reading

Dobitnik venecijanskog Zlatnog lava 2011. za film 'Moloh', poznati ruski redatelj Aleksandar Sokurov molio je predsjednika Putina milost za ukrajinskog redatelja Olega Sencova koji je u Rusiji, pod optužbama za terorizam, osuđen na 20 godina strogog zatvora

Kako piše Jutarnji list, Sokurov je Putinu rekao kako ga je stid da dosad nisu riješili taj problem i preklinjao za pronalazak rješenja.

'On je redatelj s kojim se trebamo sukobljavati na filmskim festivalima, a ne tako da leži u našem arktičkom zatvoru. Mlad je čovjek koji se ne snalazi u podlostima političkog trenutka', rekao je Sokurov i istaknuo da je 'milosrđe iznad pravde' te zamolio Putina da se pitanje Sencova riješi 'na ruski, kršćanski način'.

Putin ga je podsjetio da Sencov nije osuđen zbog svog kulturnog djelovanja, nego planiranja terorističkog napada s ljudskim žrtvama, a to se pitanje ne može rješavati ni na ruski, ni na kršćanski način, nego samo prema rješenju suda.

Podsjetimo, Oleg Sencov, koji se u ožujku 2014. protivio ruskoj aneksiji ukrajinskog poluotoka, uhićen je u svibnju iste godine zbog sumnji za planiranje bombaških napada na proruske organizacije na Krimu i planiranje rušenja Lenjinova spomenika.

Sredinom kolovoza 2015., tužitelj okružnog vojnog suda u sjevernom Kavkazu osudio ga je na kaznu od 20 godina zatvora zbog navodnog organiziranja terorističke grupe, planiranja terorističkih napada i nezakonitog posjedovanja eksplozivnih naprava.

Tridesetšestogodišnji redatelj opovrgnuo je sve optužbe za koje ga se teretilo tvrdeći da je cjelokupno uhićenje i sudski proces politički motiviran, a na sudskom saslušanju koje se dogodilo 19. kolovoza izjavio je kako 'suđenje okupatora nikako ne može biti pravedno'.

Sudska presuda izazvala je veliko negodovanje kod članova europske i njemačke filmske akademije koji su Sencovljevu presudu oštro osudili i poslali otvoreno pismo Putinu i ruskoj vladi za njegovo oslobađanje.