TVORAC LASTANA

Rudi Aljinović dobitnik nagrade 'Andrija Maurović' za 2015. godinu

  • Autor: tportal.hr//Hina
  • Zadnja izmjena 03.08.2015 13:36
  • Objavljeno 03.08.2015 u 13:26
Rudi Aljinović

Rudi Aljinović

Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Zagrebački novinar i publicist Rudi Aljinović (r. 1936), u javnosti ponajviše poznat kao „tvorac“ Lastana, junaka popularne kontakt rubrike iz dječjeg časopisa „Modra lasta“, ovogodišnji je dobitnik nagrade “Andrija Maurović“ za životno djelo na području hrvatskog stripa, koju dodjeljuje udruga „Art 9“, priopćeno je u ponedjeljak iz te udruge.

Odlučujući o laureatu nagrade stručni žiri se, kako stoji u obrazloženju, jednako vodio Aljinovićevim doprinosom strip scenarista i popularizatora stripa. Svojim tekstovima o stripu, kojima je približavao taj medij široj publici, dao je nezaobilazan doprinos transformaciji stripa na našim prostorima od šunda do predmeta izučavanja kao umjetnosti na sveučilišnim katedrama i znanstvenim skupovima, te predmeta reprezentativnih monografija i knjiga, ocijenio je žiri.

Rudi Aljinović je u razdoblju od 1962. do 1987. godine ostvario opus od tridesetak priča koje su likovno oživjeli neki od naših najvažnijih crtača: Borivoj Dovniković, Vladimir Delač, Žarko Beker, Julio Radilović, Ivica Bednjanec, Željko Lordanić, Zdenko Svirčić i drugi. Zanimljivo je da je Aljinović najveći broj scenarija napisao za legendarnog Andriju Maurovića.


O stripu Rudi Aljinović piše duže od pola stoljeća na stranicama „Plavog vjesnika“, „Vikenda“, „Fokusa“, „Modre laste“, „Jutarnjeg lista“, „Strip revije“, časopisa „Kvadrat“ itd. Autor je predgovora i pogovora za više albumskih izdanja domaćeg stripa; prevodio je stripove s engleskog jezika; koautor je monografije „Kad je strip bio mlad“, itd.

Da je djelovanje Rudija Aljinovića iznimno važno i da mu pripada nagrada „Andrija Maurović“ odlučio je žiri u sastavu: Nedeljko Dragić, Željko Lordanić, Roman Chiabudini, Veljko Krulčić i Želimir Kosović.

Prijašnji laureati nagrade „Andrija Maurović“ su Mladen Bjažić, Julio Radilović, Borivoj Dovniković, Žarko Beker, Nedeljko Dragić i Oto Reisinger, navodi se u priopćenju udruge Art 9, koja se bavi popularizacijom i očuvanjem baštine hrvatskog stripa.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!