v.d. je bojan šober

Gradsko vijeće razriješilo intendanta riječkog HNK. Marin Blažević: Protiv mene se vodi hajka

23.09.2022 u 10:30

Bionic
Reading

Riječko Gradsko vijeće razriješilo je u četvrtak s 19 glasova za i deset protiv Marina Blaževića dužnosti intendanta HNK Ivana pl. Zajca, a za obnašatelja te dužnosti imenovalo je opernog umjetnika Bojana Šobera

Protiv Blaževićeva razrješenja bilo je deset vijećnika SDP-ove koalicije; osam vijećnika SDP-a i po jedna vijećnica IDS-a i HSU-a.

Za razrješenje je bilo 19 vijećnika svih ostalih političkih stranaka u Gradskom vijeću (PGS, HDZ, Most, Akcija mladih, Unija Kvarnera, Možemo!) i nezavisne liste Davora Štimca.

Na sjednici je prihvaćen prijedlog Kazališnog vijeća riječkoga HNK da se za obnašatelja dužnosti intendanta imenuje operni umjetnik Bojan Šober.

Blažević je razriješen na temelju prijedloga Kazališnog vijeća.

Član tog vijeća Šober obrazložio je da se razrješenje predlaže jer Gradsko vijeće nije prihvatilo izvješće intendanta o radu HNK te zbog utvrđenog pogodovanja privilegiranim pojedincima u HNK i zbog "stalnog iznošenja neistina na izravna traženja i upite Kazališnog vijeća o ugovorima i isplatama za vrijeme sudjelovanja u projektu EPK".

Također je kao razlog naveden rad izvan HNK bez traženja suglasnosti Kazališnog vijeća, "negativnih afera kojima je Blažević kumovao, sudjelovao u njima ili ih pokretao", narušavanja povjerenja djelatnika i uprave HNK i narušavanja ugleda toj kući.

Marin Blažević: Protiv mene se vodi hajka

Marin Blažević je u očitovanju ocijenio da se protiv njega vodi hajka pet proteklih mjeseci u dijelu medija i riječke politike.

"Količina neistina i konstruiranih činjenica je prešla svaku mjeru", rekao je, ističući kako je sad dobio prvi put priliku da iznese svoje očitovanje na optužbe Kazališnog vijća jer mu to tijelo dosad to nije omogućavalo.

"Sažetak optužbi je da sam nekompetentan, tiranin i lažov", rekao je i upitao kako je moguće da je u tim okolnostima HNK ostvario niz gostovanja na uglednim festivalima i u dvije godine znatan višak prihoda te da su ostvareni svi planirani programi, a predstave HNK nagrađivane.

S druge strane, rekao je, protiv njega nema nijednog istražnog postupka, optužnice ni suđenja, ni negativnog nalaza revizija ili nadzora HNK. Istaknuo je da je dostavljao traženu dokumentaciju Kazališnom vijeću, da ga se optužuje za stvaranje afera, a ne navodi se o čemu je riječ.

Tea Mičić Badurina (PGS) ustvrdila je kako se u tom slučaju ne radi o političkom progonu. Blažević sustavno loše i netransparentno upravlja kazalištem, pogoduje privilegiranima, a stvara loše odnose s većinom zaposlenih, istaknula je.

Nebojša Zelič (Možemo!) ustvrdio je da je razina nepovjerenja u HNK dosegnula točku kad nema povratka dok je Blažević intendant.

Gradonačelnik Marko Filipović rekao je da je primao nezadovoljne, ali i zadovoljne zaposlenike HNK. Ne bi završilo dobro kad bih se miješao u međuljudske odnose u kulturnim ustanovama, istaknuo je, dodajući kako ga zabrinjavaju financije i ostvarenje programa HNK, a tu je sve u redu.

"Ovakav način smjene nije dobar, ali neće ovime završiti jer zadnju riječ ima ministrica kulture i medija, koja treba prihvatiti ili odbiti odluku o razrješenju", rekao je Filipović.

U točki dnevnog reda prije te vijećnici su odbili prihvatiti Blaževićevu ostavku na osobni zahtjev godinu dana prije kraja mandata, s krajem 2023. godine.