OTVORENJE OPERNE SEZONE

Riječka publika 'Werthera' gledala iz obnovljenog partera

04.10.2016 u 15:40

  • +4

Premijera lirske opere Werther

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovačić

Bionic
Reading

Operna sezona u HNK-u Ivana pl. Zajca otvorena je u ponedjeljak premijernom izvedbom lirske opere Julesa Masseneta 'Werther' u režiji Fabrizija Melana i pod ravnanjem Villea Matvejeffa. Uoči izvedbe publici je prvi put predstavljen obnovljeni parter kazališta

U naslovnoj ulozi nastupio je gost iz Slovenije, solist Slovenskog narodnog gledališča Opera i Balet iz Ljubljane, Aljaš Farasin. Drugi gost iz Slovenije u solističkoj ulozi je Domen Križaj, dobitnik treće nagrade na prvom Međunarodnom natjecanju mladih opernih pjevača 'Zinka Kunc' održanom u Rijeci prošle godine.

Kao Charlotte je nastupila Ivana Srbljan te kao njezina sestra Sophie Anamarija Knego. U drugim ulogama bili su Slavko Sekulić, Sergej Kiselev, Robert Kolar, Davor Lešić i Ana Majdak te učenici Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova iz Rijeke.

Fabrizio Melano dulje od 40 godina radi s vodećim svjetskim opernim kućama. U Metropolitan Operi u New Yorku je režirao 21 operu, sedam premijerno. Surađivao je s vodećim američkim i kanadskim opernim kućama te onima u Južnoj Americi i Europi. Melana u postavljanju opera na scenu intrigira psihološko gledište pa je tako i u ovoj riječkoj izvedbi 'Werthera' naglašena karakterizacija likova te njihovi odnosi.

On je i autor scenografije, kostimografkinja je Manuela Paladin Šabanović, a oblikovatelj svjetla Dalibor Fugošić.

Za operu 'Werther' libreto su napisali Edouard Blau, Paul Milliet i Georges Hartmann, prema epistolarnom romanu J. W. Goethea 'Patnje mladog Werthera'.

U Rijeci je ova opera prvi put postavljena 1948. godine pod ravnanjem Borisa Papandopula i u režiji Jurislava Korenića. Obnovljena je 1953. godine, kad je dirigirao Lovro Matačić. Posljednji put prije ovogodišnjeg uprizorenja 'Werther' je u Rijeci postavljen premijerno 1979. godine u režiji Dinka Svobode, a pod ravnanjem Vladimira Benića.

Krajem prošle godine u riječkom HNK-u Ivana pl. Zajca pokrenuta je inicijativa 'Obnovimo riječko kazalište!', kojom su pozvani pojedinci i poduzeća iz Rijeke i Primorsko-goranske županije na sudjelovanje, a zauzvrat su imali mogućnost stolicu čijoj su obnovi pomogli nazvati svojim imenom.

U prvoj etapi obnovljen je parter i sinoć uoči premijerne izvedbe opere 'Werther' predstavljen publici.