U GALERIJI KLOVIĆEVI DVORI

Retrospektiva 'senzibilnog poete slikarstva' Nikole Reisera u Zagrebu

07.11.2018 u 11:32

Bionic
Reading

Galerija Klovićevi dvori u Zagrebu 8. studenog otvara retrospektivu 'senzibilnog poete slikarstva' Nikole Reisera, povodom stogodišnjice umjetnikova rođenja

'Nema nikakve dvojbe da slikarstvo Nikole Reisera (Mirnovec kraj Samobora, 1918. - Zagreb, 2010.) predstavlja značajno poglavlje hrvatske likovne umjetnosti druge polovine dvadesetoga stoljeća, da je svojim individualnim putem on zacrtao nemimoilaznu dionicu plodnog kontinuiteta i nezatomljivog senzibiliteta', piše akademik Tonko Maroević o Nikoli Reiseru dodajući da je umjetnik 'prihvatio ulogu čuvara vrijednosti odabranoga medija u nesklonim mu uvjetima i vremenima' te je 'kroz desetljeća i desetljeća održao povjerenje u moć oblikovanja kistom i bojama'.

  • +5
Nikola Reiser u Galeriji Klovićevi dvori Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Goran Vranic

'Reiserovo djelo stoji samo po sebi i samo za sebe kao neosporna plastička činjenica i kao čvrsta likovna vrijednost. Nipošto avangardno, ali svakako moderno – kako po sažetosti i minimalizmu sredstava, tako i po nagonskosti i vitalnosti poticaja. Ne prihvaćajući klišeje ljupkosti i odbijajući banalnost sentimentalizma, ono svoju autonomiju dokazuje i brani isključivo zavodljivom gipkošću crte i paradoksalnom skladnošću mrlje', tvrdi Maroević.

  • +18
Retrospektiva Nikole Reisera u GKD Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Retrospektiva Nikole Reisiera, koja će u Galeriji Klovićevi dvori trajati do 3. veljače, obuhvatit će sve faze umjetnikova stvaralaštva s oko 200 slika, crteža i grafičkih mapa, a pratit će je katalog s reprodukcijama izloženih djela te autorskim tekstovima spomenutog Maroevića, povjesničarke umjetnosti Ive Körbler i kustosice izložbe Danijele Marković iz GKD.