'KOŠULJA OD LIŠĆA'

Boris Šitum dobitnik glavne nagrade Splitskog salona

  • Autor: T.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 07.11.2018 09:36
  • Objavljeno 07.11.2018 u 09:36
Nagradu je za Borisa Šituma preuzela je njegova kćer Veronika, na fotografiji je s predsjednikom HULU-a Vicom Tomasovićem

Nagradu je za Borisa Šituma preuzela je njegova kćer Veronika, na fotografiji je s predsjednikom HULU-a Vicom Tomasovićem

Izvor: Cropix / Autor: Duje Klaric / CROPIX

Dobitnik glavne nagrade 'Emanuel Vidović' 40. Splitskog salona je Boris Šitum za 'Košulju od lišća', idejno rješenje za instalaciju na praznom mjestu u drvoredu u blizini mjesta stanovanja umjetnika

Odluku je jednoglasno donio žiri u kojem su bili Božo Kesić, Željko Marović i Ive Šimat Banov, a za nagradu su konkurirali radovi Josipa Bosnića, Kažimira Hraste, Denisa Kraškovića, Borisa Šituma i Manuele Pauk.

'Košulja od lišća' je, kažu u Hrvatskoj udruzi likovnih umjetnika (HULU), instalacija namijenjena dopuni stabla čempresa u drvoredu u blizini autorovog mjesta stanovanja.

  • +3

Zatvaranje 40. Splitskog salona i proglašenje dobitnika nagrade Emanuel Vidović

Izvor: Cropix / Autor: Duje Klaric / CROPIX

'Prazno mjesto u drvoredu za autora predstavlja blagu, ali kontinuiranu iritaciju oka i razuma, mjesto potencijalne intervencije i mogućnosti ostvarenja predviđenog sklada. Materijaliziranje obrisa čempresa je slikovita priča o potrebi za djelovanjem, za budnošću i vrlinom interakcije sa svijetom što nas okružuje. 'Košulja od lišća' je umjetnost niotkuda, pitoma i dobrodošla pojava u životu kojeg živimo, a nismo ga ni svjesni. 'Košulja od lišća' je znak i podsjetnik', navode u HULU- u.

Žiri je prepoznao i angažman ostalih sudionika i finalista, pa će neke od njih preporučiti za izvedbu u javnom prostoru Hrvatske, dok će HULU pokrenuti inicijativu da se dobitno rješenje realizira u javnom prostoru.

Dobitnik nagrade Emanuel Vidović proglašen je u utorak navečer u Dioklecijanovim podrumima na zatvaranju izložbe Mjesto za umjetnost. Mjesto za umjetnost izložba je idejnih rješenja spomeničke i javne skulpture. Predstavljeno je 45 idejnih rješenja javnih spomeničkih plastika za grad Split, a žiri je uz odabir petero autora za završni krug odlučio pohvaliti umjetnike Gorana Balića, Dragana Duževića, Nikolu Džaja, Tihomira Matijevića te Ivanu Puljić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!