IZLOŽBA U ZAGREBU

Doživite freske slavnog talijanskog majstora Giotta na drugačiji način

  • Autor: T.Ba.
  • Zadnja izmjena 07.11.2018 10:42
  • Objavljeno 07.11.2018 u 10:42
Detalj, susret Ane i Joakima kod Zlatnih vrata u Jeruzalemu, Kapela Scrovegni u Padovi

Detalj, susret Ane i Joakima kod Zlatnih vrata u Jeruzalemu, Kapela Scrovegni u Padovi

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Grad Padova/AMZ

Multimedijalna izložba posvećena jednom od ključnih protagonista talijanske povijesti umjetnosti, Giottu di Bondoneu, otvara se 7. studenoga u zagrebačkoj Galeriji AMZ, a posjetiteljima 'u maniri najbolje talijanske filmografije' predstavlja veličanstveni ciklus freski koje je Giotto s članovima svoje radioncie izradio između 1303. i 1305. godine u Kapeli Scrovegni u Padovi

'Magister Giotto - Kapela Scrovegni' prva je u nizu izložbi ujedninjenih pod nazivom Magister, koje 'inovativnim formatom' žele 'promicati ljepotu kroz unapređenje talijanske kulturne baštine' te ju 'revitalizirati na suvremen način', 'ostajući vjerni 'kulturi, tehnologiji, emociji i znanstvenoj disciplini', stoji u najavi.

Posjetitelji će tako Giottove freske moći doživjeti multimedijalno, kombinacijom sugestivnih prikaza i originalne glazbe džezista Paola Fresua te uz naraciju na hrvatskom jeziku za koju je glas dao glumac Ozren Grabarić. Uz hrvatski, izložba je dostupna i na talijanskom (glumac Luca Zingaretti) i na engleskom jeziku.

Detalj, Poroci i Vrline: Zavist

Detalj, Poroci i Vrline: Zavist

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Grad Padova/AMZ

Prvi dio, kako stoji u najavi, obrađuje 'umjetnički i teološki sadržaj freski u uzbudljivoj i teatrološkoj instalaciji', dok drugi dio 'baca svjetlo na korištene slikarske tehnike i povijesno razdoblje kroz kratki film snimljen u potpunosti unutar Kapele Scrovegni'.

Kapela je, poručuju organizatori izložbe, jedno je od najvećih remek djela zapadne umjetnosti.

'Njena priča počinje 6. veljače 1300. kad je Enrico Scrovegni, bogati bankar iz Padove, kupio područje na kojemu je nekada stajala antička rimska arena. Na tom mjestu dao je izgraditi raskošnu palaču s pripadajućom kapelom. Enrico je angažirao tada 35-godišnjeg Giotta, da ukrasi kapelu koja je trebala služiti kao privatni oratorij i grobni spomenik.'

Detalj, Poroci i Vrline: Ljubav

Detalj, Poroci i Vrline: Ljubav

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Grad Padova/AMZ

'Oslikavajući Kapelu, Giotto je trebao slijediti izuzetno kompleksan ikonografski i teološki program koji, uz majstora, otkriva prisutnost teologa izuzetne doktrinalne sofisticiranosti. U tadašnjoj atmosferi punoj očekivanja koja zrači iz prvog Jubileja u povijesti Katoličke crkve, odnosno Svete godine koju je proglasio papa Bonifacije VIII. u veljači 1300. godine, Kapela na svojim freskama donosi Božju pomirbu s čovječanstvom i ukazuje na put kojim čovjek mora kročiti kako bi se mogao nadati spasenju', stoji u najavi.

Izložbu u Zagrebu predstavljaju Talijanski institut za kulturu i zagrebački Arheološki muzej, a kreirali su je kustosi Alessandro Tomei, profesor povijesti srednjovjekovne umjetnosti i Giuliano Pisani, klasični filolog i povjesničar umjetnosti, u suradnji s autorom, umjetničkim ravnateljem i redateljem Lucom Mazzierijem i izvršnom direktoricom, arhitekticom i dizajnericom Alessandrom Costantini, pod kreativnom supervizijom Renata Saporita, predsjednika Uprave tvrtke Cose Belle d'Italia Media Entertainment.

Giotto je prvi dio trilogije izložbi velikih umjetničkih majstora. Nakon njega slijede 'Magister Canova' i 'Magister Raffaello'.

U Galeriji AMZ 'Magister Giotto - Kapela Scrovegni' može se pogledati do 15. siječnja 2019.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!