U RUJNU

Rendez- vous s Ivanom Müller na 5. Ganz novom festivalu!

10.07.2015 u 16:09

Bionic
Reading

Hrvatska umjetnica s pariškom adresom i međunarodnom karijerom Ivana Müller trenutačno je na rezidenciji u Teatru &TD s istraživačkim i izvedbenim projektom O!Glasu

Odgovorivši pozivu na suradnju Kulture promjene Studentskog centra u Zagrebu, Ivana je u travnju napravila otvorenu audiciju te od 90-ak prijavljenih, izabrala devetero mladih i zainteresiranih kolega umjetnika iz Hrvatske i regije. Oni su glumci, koreografi, dramaturginja i producentica: Ana Letunić, Bruno Isaković, Emir Pašanović, Hrvoje Perc, Ivana Kalc, Jasna Žmak, Marin Tudor i Nina Sabo, a s Ivanom bavit će se idejom glasa u kazališnom kontekstu i šire. Projekt će se razvijati u tri faze, a završava javnom prezentacijom u travnju 2016. godine.

Rad Ivane Muller zagrebačka će publika ponovno imati prilike vidjeti već na 5. Ganz novom festivalu od 19. do 23. rujna u Studentskom centru kao dio programa festivala Francuske u Hrvatskoj pod nazivom Rendez-Vous. Predstavit će se sa predstavom Pozicije u kojoj se bavi konceptom ekonomije i njezinim različitim manifestacijama: ekonomijom pokreta, ekonomijom identiteta, ekonomijom emocija, ekonomijom kazališta koristeći elemente koji definiraju naš društveni identitet, naš građanski status, našu klasnu poziciju i naš životni stil kao valutu. Uz Pozicije, Ganz nova publika moći će vidjeti predstavu s ovogodišnjeg Venecijanskog Bijenala We are still watching, o kojoj umjetnica kaže: U We Are Still Watching pokušali smo proizvesti izvedbeni kontekst u kojem su svi u istoj situaciji. Svi čitaju scenarij prvi put u svome životu i nitko ne zna kako će sve završiti.

Tijekom izvedbe autoritet bilo kakve vrste nije prisutan u prostoriji. Samo gledatelji koji izvode jedni za druge. Ovo sa sobom nosi ogroman osjećaj odgovornosti. Ako stvari krenu pogrešnim putem, nema nikog da pomogne, a ako gledatelji izvođači ne naprave nešto, komad će se raspršiti u komadiće. Ovdje se ljudi angažiraju drugačije nego što bi gledatelji u klasičnoj kazališnoj situaciji, posebno jer ne žele lošu izvedbu. Žele proizvesti dobru predstavu (naposljetku, ipak plaćaju da bi to učinili).
Ulaz na Ganz je besplatan, a sve informacije provjerite uskoro na ganznovi.sczg.hr.