ČUDAN NATJEČAJ

Ravnatelj Državnog arhiva ne treba ni strani jezik ni program rada?!

20.06.2016 u 18:00

Bionic
Reading

Vlada je upravo bila u procesu padanja, no to nije obeshrabrilo ministra kulture Zlatka Hasanbegovića da nastavi s kadroviranjem, ovaj put uz dodatne neobične detalje. Nakon nedavne iznenadne smjene ravnateljice Vlatke Lemić Hrvatski državni arhiv raspisao je natječaj za njezinog nasljednika, a u natječaju su ispušteni neki inače uobičajeni uvjeti

Umjesto uobičajenog petnaestodnevnog roka, za prijave je ostavljeno tek osam dana, no to je tek djeličak nelogičnosti: za vođenje ove nacionalne institucije, barem kako stoji u natječaju, više nije obavezno znanje stranih jezika, ne traži se potvrda o nekažnjavanju, ali ni program rada za četverogodišnje razdoblje - što je sve jasno bilo propisano u natječaju otprije tri godine.

Što je zanimljivije, istovremeno je u resoru kulture raspisan natječaj za ravnatelja Hrvatskog restauratorskog zavoda, no za tu poziciju ipak se traže svi navedeni uvjeti, a u svom četverogodišnjem programu rada kandidati čak moraju znati kako bi se on trebao ostvarivati u financijskom i kadrovskom smislu.

Za Državni arhiv kuloari kao budućeg ravnatelja spominju nekoliko imena, prije svega bivšeg saborskog zastupnika i tajnika zagrebačkog HDZ-a Dinka Čuturu te Josipa Jurčevića, povjesničara bliskog toj stranci, inače savjetnika ministra s najkraćim stažem u hrvatskoj povijesti, Mije Crnoje. Natječaj je službeno otvoren 15. lipnja i završava u četvrtak 23. lipnja.

Poslije stupanja na dužnost ministar kulture Zlatko Hasanbegović izjavio je da mu je upravo Hrvatski državni arhiv jedan od prioriteta, no očekivalo se da će prije svega riješiti njegove prostorne probleme i omogućiti da se ogromne količine građe konačno skladište u primjerenim uvjetima. Umjesto toga, on je prije isteka mandata smijenio dotadašnju ravnateljicu Vlatku Lemić i izazvao čuđenje jer je upravo ona godinama upozoravala na brojne nezakonitosti, nepravilnosti i navodni milijunski kriminal.

Optužila je lobije bliske i HDZ-u i SDP-u, između ostalog brata bivšeg premijera Zorana Milanovića, da zarađuju milijune na nepropisnom skladištenju arhivskih dokumenata, i onih koji imaju nacionalni interes i nose oznaku državne tajne ili sadrže povjerljive podatke o hrvatskim građanima. U razgovoru za tportal izjavila je da strukture iz Ministarstva kulture - i bivše i sadašnje postave - rade u privatnom interesu i na nju vrše pritisak kako bi odobrila tu praksu.

Potom je smijenjena.

'Podnijela sam upravnu tužbu jer sam smijenjena potpuno nezakonito, uz potpuno netočne i nedokazane tvrdnje o mom navodnom nezakonitom postupanju', kaže danas Vlatka Lemić.

U Ministarstvu kulture upozoravaju da natječaj za novog ravnatelja formalno ne raspisuju oni, nego sam Hrvatski državni arhiv, no citiraju da po zakonu rok do kojeg se primaju prijave kandidata 'ne smije biti kraći od osam dana'. Također, kažu, ustanove u nadležnosti Ministarstva kulture imaju svoje statute i pravilnike kojima se uređuju formalni uvjeti za pojedina radna mjesta.

U statutu Hrvatskog državnog arhiva u uvjetima za raspisivanje javnog natječaja nije predviđeno znanje stranog jezika. Rok za objavu natječaja nije propisan pa se primjenjuje odredba o roku iz Zakona o javnim ustanovama (najmanje osam dana). Potvrda o nekažnjavanju nije propisana statutom, ali ustanova ju može zatražiti nakon odabira kandidata, a prije donošenja formalne odluke', objašnjavaju u Ministarstvu kulture.

Na pitanje zašto se za Državni arhiv ne traži program rada potencijalnih ravnatelja, kao prije četiri godine i kao u slučaju drugih kulturnih institucija, jednostavno nisu odgovorili.