T-HTnagrada@msu.hr

Raspisan natječaj za najbolja djela suvremene umjetnosti

22.11.2010 u 13:05

Bionic
Reading

Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu i T-Hrvatski Telekom četvrtu godinu zaredom objavljuju natječaj na kojem će dodijeliti četiri nagrade za radove s područja suvremene vizualne umjetnosti pod nazivom T-HTnagrada@msu.hr

Igor Grubić nagrađen za svoj rad East side story

T-Hrvatski Telekom 2007. godine postao je glavni partner Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb. Prva izložba održana je 2007. s mnogo uspjeha, pa se inicijativa potvrdila kao jedan od najznačajnijih i najvitalnijih izložbenih projekata u posljednje vrijeme.

Natječaj je poziv na suradnju onim umjetnicima čiji interes zaokuplja medijska umjetnost, tradicionalni mediji ili pak područja koja nastaju njihovim presijecanjem. Bit će dodijeljene sljedeće otkupne nagrade u neto iznosima: prva nagrada u iznosu od 75.000 kuna, druga nagrada od 70.000 kuna i treća od 65.000 kuna.

O četvrtoj nagradi odlučuje publika, a umjetnik će dobiti 15.000 kuna. Publika glasuje za radove na izložbi koju čine oni što ih je odabrao žiri. Otkupljeni radovi postaju dijelom buduće zbirke MSU/T-HT.

Na natječaj se mogu prijaviti državljani Republike Hrvatske s radovima nastalim nakon 1. siječnja 2007. godine. Koncept zbirke temelji je na radovima nastalim u novim komunikacijskim tehnologijama, kao i na multimedijskoj proizvodnji slike i zvuka. Drugim riječima, to znači da s jedne stane obuhvaća medijsku umjetnost, kao što su video, eksperimentalni film i internetska umjetnost, a s druge strane područje presijecanja umjetnosti i tehnologije, kao što su robotička i elektronička umjetnost. Međutim, prihvaćaju se i oni radovi koji pomiču granice tradicionalnih medija u odnosu spram vizualnih umjetnosti i društvenih zbivanja.

Na natječaj se može prijaviti samo jedan rad koji je umjetnik sam producirao. Umjetnik mora stručnom povjerenstvu uživo omogućiti uvid u djelo, ako se to zatraži.

Prijava za natječaj tj. elektronska prijavnica nalazi se na web adresi natječaja www.msu.hr. Prijava mora sadržavati: osobne podatke (ime, prezime, adresu, telefon, e-mail adresu), profesionalni životopis, dokumentaciju o prijavljenom radu s tehničkim podacima o radu (naziv, godina, tehnika, dimenzije, mjesto izlaganja); dokumentacija uključuje obvezno i fotografiju ili nacrt rada (18x24 cm) te iste podatke na CD-u (jpg, 300 dpi) odnosno DVD-u, ukoliko je riječ o video i filmskim radovima, te iskaz umjetnika o vlastitom umjetničkom radu (iskaz sadrži: stav koji umjetnik izražava radom te precizan opis rada – materijale, postupke i prostornu dispoziciju – ne više od dvije kartice teksta).

Osim što je javan i otvoren, natječaj je i pozivni.

Radove ocjenjuje i odabire Stručno povjerenstvo koje čine predsjednica, mr. Snježana Pintarić, ravnateljica MSU-a, zamjenica, Nada Beroš, viša kustosica MSU-a, te članovi Zdenka Badovinac, ravnateljica Moderne galerije u Ljubljani, Ivan Faktor, multimedijalni umjetnik i ravnatelj Gradskih galerija Osijek, Branko Franceschi, povjesničar umjetnosti, Lala Raščić, multimedijalna umjetnica, te Robert Storr, dekan na Yale School of Art u New Havenu.

Natječaj je otvoren do 20. prosinca 2010. godine, a prijave se šalju na adresu Muzej suvremene umjetnosti, Avenija Dubrovnik 17,10.000 Zagreb, za Natječaj T-HTnagrada@msu.hr