O PUTOVANJIMA I GRANICAMA

'Put oko svijeta u 80 dana' nova premijera riječkoga HNK

08.02.2017 u 11:54

  • +3

Premijera PUT OKO SVIJETA U 80 DANA

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Bionic
Reading

Predstava za djecu i mlade HNK Ivana pl. Zajca 'Put oko svijeta u 80 dana', koju je prema romanu Julesa Vernea dramatruški priredila Blažka Müller Pograjc, a režira je Matjaž Pograjc, premijerno će se izvesti u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku u Rijeci 11. veljače, najavljeno je u utorak na konferenciji za novinare

Intendant riječkoga HNK Marin Blažević istaknuo je da predstave za djecu i mlade moraju ispuniti edukativnu zadaću, senzibilizirati publiku za dolazak u kazalište ubuduće te pružiti elaboriranu kazališnu poetiku. Zato su ovakvi projekti, istaknuo je, među najzahtjevnijima u kazalištu.

Njihova je zadaća stvoriti predstavu koja će biti zanimljiva djeci i mladima te istodobno ostvariti visoke umjetničke standarde, dodao je. Ravnateljica Hrvatske drame riječkoga HNK Jelena Kovačić kazala je da je danas privlačenje mladih u kazalište otežano zbog iznimno jake konkurencije interneta, televizije i kina. U ovoj predstavi smo željeli pokazati da se mogu koristiti i novi mediji, ali dobra predstava ne može nastati bez iznimne glumačke ekipe, dodala je.

Najavljujući predstavu 'Put oko svijeta u 80 dana', Kovačić je napomenula da je 'putovati jako važno zbog stjecanja novih saznanja i iskustava, ali je važno i podsjetiti na to da je svaki dan važno prelaziti granice, ne samo geografske, nego i vlastite, one koje smo si sami postavili'.

U predstavi glume Jurica Marčec u ulozi Phileasa Fogga, Jerko Marčić kao njegov sluga Passepartout, Anastazija Balaž kao detektivka Fix, a Nika Ivančić, Sabina Salomon, Jelena Lopatić i Nikola Nedić nastupaju u nekoliko različitih uloga tijekom predstave.

Skladatelj je Davor Herceg, autor songova glumac Nikola Nedić, scenograf i oblikovatelj svjetla Tomaž Štucl, kostimografkinja Sandra Dekanić, a koreograf Branko Potočan.

Redatelj Matjaž Pograjc nakon studija na ljubljanskoj Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo devedesetih je godina osnovao poznatu kazališnu skupinu Betontanc, a od 1993. godine zaposlen je u Slovenskom mladinskom gledališču u Ljubljani. Njegove predstave redovito gostuju na domaćim i inozemnim festivalima te je djelovao u 250 gradova u 36 država. Dobitnik je mnogih uglednih nagrada.