u Kinoteci

Promocija kultne knjige 'Plava je najtoplija boja' Jul Maroh po kojoj je snimljen suvremeni klasik 'Adelin život

08.10.2021 u 13:47

Bionic
Reading

U ponedjeljak 11. listopada u 19 sati u Kinoteci će se održati promocija grafičkog romana "Plava je najtoplija boja" autora/autorice Jul Maroh u izdanju V.B.Z-a. O stripu i knjizi općenito, zašto i kako je knjiga 'Plava je najtoplija boja' postala kultna i posebna, te zašto je važna u LGBTIQ zajednici govorit će urednik knjige Vladimir Šagadin i likovna umjetnica i stripašica Helena Janečić

Nakon promocije bit će prikazan suvremeni klasik 'Adelin život' koji je inspiriran ovim grafičkim romanom i koji je nagrađen Zlatnom palmom na Filmskom festivalu u Cannesu 2013., navodi se u najavi.

Projekcija filma 'Adelin život' održava se u sklopu programa Rendez-vous au cinéma u partnerstvu Francuskog instituta u Hrvatskoj, Kino mreže i Hrvatskog audiovizualnog centra.

Ova kultna knjiga, koju je na hrvatski prevela Mirna Šimat, izlazi u sklopu V.B.Z.-ove biblioteke Na margini, glasovi drugih i 'drugačijih', koja 2021. okuplja deset europskih naslova u čijem su središtu prava seksualnih, dobnih i religijskih manjina i ljudi s invaliditetom.

Vladimir Šagadin

Vladimir Šagadin (Banja Luka, 1975.) grafički je dizajner, publicist i producent medijskih sadržaja u novinama, na radiju i televiziji. Voditelj, urednik i scenarist različitih televizijskih sadržaja ('Laku noć, Hrvatska', 'Šlep šou', 'Kvizna situacija'...). Organizator je i suorganizator kulturnih manifestacija (G točka – Grad u Gavelli, 24-satno crtanje stripova, Crtani Romani Šou...). Osnivač je izdavačke kuće 2x2, specijalizirane za autorske stripove domaćih mladih umjetnica i umjetnika. Selektor je stripovskog programa na festivalima književnosti u Zagrebu, Rijeci i Puli. Od 2018. godine kreativni je urednik na Telesportu gdje objavljuje tekstove i ilustracije. Objavljuje tekstove, osvrte i eseje o sportu, stripu, glazbi i popularnoj kulturi.

Helena Janečić

Diplomirala je 2003. na Sveučilištu Furman u SAD-u, a 2007. magistrirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. U radu se kroz strip i slikarstvo bavi prikazivanjem neistražene queer povijesti. Neki od stripova uvršteni su u antologiju 'Ženski strip na Balkanu' (Fibra, 2010.). Izlagala je na nekoliko samostalnih i nizu grupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Dobitnica je nagrade Ex Aequo 20. i 23. slavonskog biennala, a 2009. rad joj je uvršten u likovnu zbirku Erste banke. Od 2010. članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Živi, radi i čita Dylana Doga u Zagrebu.

Jul Maroh

Plava je najtoplija boja

Život mlade Clémentine preokrene se onog dana kad upozna Emmu, djevojku plave kose koja će joj otkriti sve aspekte žudnje i omogućiti joj da se suoči s pogledom drugih. Nježna i dirljiva priča Plava je najtoplija boja francuski je grafički roman o zaljubljivanju, odrastanju, samootkrivanju i identitetu, priča o mladenačkoj ljubavi dviju mladih Francuskinja na prijelazu 21. stoljeća. Strip je inspirirao sada već kultni film „Adelin život“ („Plava je najtoplija boja“), nagrađen Zlatnom palmom na Filmskom festivalu u Cannesu 2013., preveden je na brojne jezike i osvojio je nagradu publike na Međunarodnom festivalu u Angoulêmeu.

Plavo je najtoplija boja priča je o zaljubljivanju, odrastanju, samootkrivanju i identitetu, u čijem je središtu Clémentine, srednjoškolka čiji se život čini prosječnim sve dok ne upozna Emmu, samouvjerenu djevojku plave boje kose, koja će otad za nju postati simbol požude i ljubavi. Clémentine se nakon toga nađe u zastrašujućem limbu – bori se sa samom sobom i osjećajem srama, s ljubavlju i mržnjom prema onome što jest i kako se osjeća. Težak proces prihvaćanja same sebe dodatno pojačavaju sukobi s okolinom koja osuđuje i odbacuje LGBTIQ osobe. Čitajući njezin dnevnik, čitatelj se upoznaje i identificira s mladom ženom koja pokušava voljeti unatoč vlastitim predrasudama i društvenim očekivanjima.

Plavo je najtoplija boja grafički je roman nadarene francuske strip-umjetnice / nadarenog francuskog strip-umjetnika i transfeminističke aktivistice / transfenističkog aktivista Jul Maroh. Strip koji nazivaju „himnom ljubavi“ (Le Figaro) osvojio je važne nagrade, među ostalima i nagradu publike na Međunarodnom festivalu stripa Angoulême (najveći europski festival stripa), preveden je na brojne jezike (njemački, engleski, talijanski, portugalski, španjolski, nizozemski), pridonio je popularnosti francuskog stripa u svijetu te je inspirirao međunarodno uspješan, sada već kultni film Adelin život (Plavo je najtoplija boja), nagrađen Zlatnom palmom na Filmskom festivalu u Cannesu 2013. Osim što ga nazivaju vrhunskim književnim djelom često se ističe i velika didaktička i aktivistička vrijednost ovog stripa.

O autorici/autoru: Jul Maroh

Jul Maroh, multidisciplinarna umjetnica / multidisciplinaran umjetnik i transfeministička aktivistica / transfeministički aktivist, priča priče o modernoj intimi i njezinim političkim aspektima. Nakon stripa Plavo je najtoplija boja, koji je osvojio razne nagrade i nadahnuo film Adelin život (Zlatna palma u Cannesu 2013.), objavila/objavio je Skandalon, Brahms, Corps Sonores i You Brought Me the Ocean (u suradnji s Alexom Sanchezom). Jul je bila kustosica / bio kustos u muzeju suvremene umjetnosti CAPC u Bordeauxu na izložbi Procession, a također je suosnivačica/suosnivač feminističkog kolektiva Bd Egalité.

O prevoditeljici: Mirna Šimat

Mirna Šimat, rođena 1984. godine, završila je studij francuskog jezika i književnosti i komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Prevođenjem se bavi od 2006. godine. Dosad je prevodila razne vrste i žanrove, među ostalima i djela Simone de Beauvoir, Michela Foucaulta i Michela Houellebecqa, ali i dvadesetak albuma stripova. Jedna je od osnivačica radionica za književno prevođenje Translab. Radi kao urednica u izdavačkoj kući Znanje.