'ostavi vrata otvorena'

Projekt redateljice Judite Gamulin osvojio glavnu nagradu na prestižnom filmskom sajmu u Rotterdamu

03.02.2022 u 15:18

Bionic
Reading

Riječ je o humornoj drami čija priča prati četiri različite obitelji tijekom jednog dana, koje u širem ili užem sastavu dolaze u Ikeu u Zagrebu u nadi da će preuređenjem doma preurediti svoje živote

Projekt debitantskog dugometražnog igranog filma "Ostavi vrata otvorena" redateljice Judite Gamulin osvojio je glavnu nagradu CineMarta, koprodukcijskog foruma koji se odvija u sklopu Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu.

Producentica projekta, Rea Rajčić (Eclectica) kaže kako je CineMart za njihov projekt došao baš u pravom trenutku, unatoč online izdanju ostvarili su svoj cilj, upoznali divne producente iz skandinavskih zemalja te veliki broj zainteresiranih sales agenata, streamera i selektora filmskih festivala.

"Nakon First Films Firsta, MidPointa i Cinéfondationa vjerujemo da i ova velika nagrada Eurimagesa, na vrlo selektivnom marketu u Rotterdamu, potvrđuje da radimo na zaista međunarodno zanimljivom projektu", izjavila je Rajčić, a prenosi HAVC.

Riječ je o humornoj drami čija priča prati četiri različite obitelji tijekom jednog dana, koje u širem ili užem sastavu dolaze u Ikeu u Zagrebu u nadi da će preuređenjem doma preurediti svoje živote.

No, u krcatoj, klaustrofobičnoj Ikei pratimo pojavu da mjesta na koja ljudi dolaze u želji da srede svoj stambeni prostor, najčešće dovode do apsolutne uneređenosti njihovih privatnih odnosa, napominje se u najavi filma.

  • +5
Redateljica Judita Gamulin Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Žiri je projekt Judite Gamulin nagradio jednoglasno

Nagradu dodjeljuje Eurimages, namijenjena je razvoju koprodukcijskih projekata i iznosi 20 000 eura. Hrvatskom projektu dodijeljena je 2. veljače na zatvaranju industrijskog dijela festivala.

Žiri je ustvrdio da nagradu osvaja film koji prikazuje svakodnevne interakcije i živote suvremenih europskih obitelji u prostoru poznate trgovine s namještajem.

"Odluku smo donijeli jednoglasno, na temelju naše povezanosti s ovom neobičnom i svježom pričom koju će, uvjereni smo, mlada filmašica impresivno ispričati", ističe se u obrazloženju.

Projekt se razvijao putem radionica First Films First Goethe instituta, a prezentiran je na Sofia Meetings industrijskoj platformi 2020. godine te na Midpoint Feature Launch 2021.

Nakon toga je i javno predstavljen na festivalu u Karlovim Varima u sklopu programa Eastern Promises. Redateljica svoj debitantski dugometražni igrani uradak trenutno razvija na rezidenciji Cinéfondation u Parizu, a rezidenciju slijedi i predstavljanje na Filmskom festivalu u Cannesu.

Film je u fazi razvoja scenarija pa kasnije i projekta podržan od strane Hrvatskog audiovizualnog centra.

Međunarodni filmski festival u Rotterdamu (IFFR) traje do 6. veljače.