U RITMU HEAVY METALA

Priče Stevea Almonda na internetu

28.09.2009 u 11:05

Bionic
Reading

Zbirka priča 'Kako sam živio u ritmu heavy metala' američkog prozaika Stevena Almonda u prijevodu Kristine Vlašić novo je djelo dostupno za download na stranicama projekta Besplatne elektroničke knjige

Steve Almond, poznat i kao 'majstor erotske proze', u većini pripovjedaka piše o davanju i primanju ljubavi. Originalni naslov knjige Kako sam živio u ritmu heavy metala je My life in heavy metal u kojem je heavy metal daleko više od muzike – to je prvenstveno metafora za vječitu neodraslost, za nemogućnost da se odraste, da se emocionalno sazrije, da se na planu emocija ostvari mogućnost davanja i primanja. Erotiku koristi tek kao sredstvo naglašavanja prilično složenih tema neispunjenih žudnji te nepovratnih gubitaka koji nas izmjene zauvijek. Iako su Almondove teme kompleksne, njegov način vođenja priče nije nimalo težak. Zbirka 'Kako sam živio u ritmu heavy metala' donosi kraće i duže priče o zavođenju ('Sezona lova'), kratke erotikom nabijene sličice ('Moskva', 'Ulični pornić') te nešto tmurnije pripovijetke u kojima su glavne teme gorčina i nemoć ('Pobjegni od mene moja bljedunjava ljubavi', 'Valentino' i 'Kako zavoljeti republikanku').

Steve Almond, američki pisac mlađe generacije odrastao je u gradu Palo Alto u Kaliforniji. Bavio se novinarskim poslom te je sedam godina radio kao reporter. Pripovijetke, eseje, članke i intervjue objavljuje u najpoznatijim američkim časopisima poput Playboya, Nerva, 3:AM Magazina. Objavio je dvije zbirke pripovijetki, 'My life in Heavy Metal' i 'The Evil B. B. Chow and Other Stories', knjigu autobiografskih zapisa s putovanja po američkim tvornicama bonbona i čokolade 'Candyfreak: A Journey Through the Chocolate Underbelly of America', roman 'Which Brings Me to You: A Novel in Confessions' u koautorstvu s američkom spisateljicom Juliannom Baggott te knjigu eseja 'Not that You Asked'.

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima (DPKM) dosad je u okviru projekta Besplatne elektroničke knjige objavilo 106 naslova.