TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Priča o kultu Majke Boginje pomiče granice sumanutosti, ali je vrijedna gledanja

  • 10.12.2023 u 08:41

  • Bionic
    Reading

    Amy Carlson prozvala se Majkom Boginjom koja je rodila sve u svemiru, osnovala je kult 'Ljubav je pobijedila', tvrdila je da je u dosluhu sa svojom galaktičkom elitnom postrojbom koja joj izdaje upute iz svemirskog broda, a sastoji se od preminulih Robina Williamsa, Marilyn Monroe i sličnih faca, a kad je 2021. preminula, njezini su sljedbenici prevozili i skrivali njezino mrtvo tijelo diljem Amerike. Hannah Olson o tome je snimila dojmljiv i jeziv dokumentarac

    Priče o kultovima uvijek su sulude, čudne, nevjerojatne, nerijetko nasilne, manipulativne i tragične. Tragičan i/ili nasilan kraj možda su i jedan od ključnih elemenata koji ih definiraju kao kultove jer inače bismo ih mogli tek nazvati mini-religijama ili manje popularnim/malobrojnijim vjerskim zajednicama. Sva se vjerovanja u natprirodno, naime, mogu činiti suluda i nevjerojatna ako se nisu dovoljno uvriježila.

    No priča o kultu Majke Boginje, čije je službeno ime 'Ljubav je pobijedila', stvarno pomiče granice apsurda i sumanutosti prema području radnog naslova 'daj-stari-ne-seri-to-si-izmislio-dok-si-hašišario-s-Tintilinićem'. Započela ga je izvjesna Amy Carlson, nekadašnja poslovotkinja u jednom teksaškom McDonald'su i šesna divojka plavojka, koja se prije tridesete uspjela triput udat i izrodit troje djece s tri različita tateka. I dok bi većina žena u toj situaciji imala regularan slom živaca, Amy je svoj pretvorila u kult. Sebe je prozvala bogom, točnije Majkom Boginjom koja je rodila 'vascelu vaseljenu', reinkarnirala se petstotinjak puta, uključujući kao Džizus Krajst glavom i bradom te je u redovitom kontaktu sa svojim 'anđelima' u svemirskom brodu, kojima je šef Robin Williams.

    Amy je, dakle, pukla k'o kokica, ali u tom pucanju je bilo i sistema koji joj je omogućivao da svoju psihotičnu krizu srednjih godina proživi vrlo udobno, s guba haljinicama, hipi perlicama i prstenčićima, kućicom u cvijeću i onoliko litara votke dnevno koliko je mogla popiti. A mogla je potegnut k'o Superhik. Furala se na ljubav i cijelu neka-cijeli-ovaj-svijet livadu iz sna te tako privlačila nesretne, zanemarene, nevoljene i jadne, ali i nekolicinu vrlo konkretnih gadova, kriminalaca pa i razmažene bogataške djece. Drugi sloj vjerovanja bile su joj sve moguće teorije zavjere koje možete zamisliti + hrpetina new agerskog folklora, a zatim su dolazile opasnije i zlokobnije stvari, tipa - liječenje koloidnim srebrom, tvrdnja da snagom misli može provoditi operacije na oboljelim dijelovima tijela - što je provodila telefonski i masno naplaćivala te na kraju - naravno - novčano izrabljivanje članova, zastrašivanje, manipuliranje, maltretiranje, ispiranje mozga.

    Majka Boginja na kraju je završila kao žrtva vlastite sulude furke - anoreksična (jer je propovijedala da svojoj 'energiji' ne treba hranu), plava (zbog konzumiranja velike količine koloidnog srebra), paralizirana zbog otkazivanja jetre (jer je neprekidnu konzumaciju alkohola i 'organskih' droga nazivala svojim 'alatima'). Nikome od njezine sljedbe nije padalo na pamet da je odveze u bolnicu jer šta sad - žena je Bog, ona sigurno neće umrijet', nego će se samo UZNIJETI na nebo. Točnije, u svemirski brod kojim komandira Robin Williams.

    Foršpan za dokumentarnu seriju o kultu Ljubav je pobijedila i Amy Carlson Izvor: Društvene mreže / Autor: HBO

    Sve je to dovelo do jezivog epiloga nakon što je Amy ipak preminula, ali za to ćete ipak morati pogledati trodjelni dokumentarac 'Ljubav je pobijedila: kult Majke Boga' na HBO-u. Dokumentarac je nevjerojatan, ali i vrlo dobar zato što ga je autorica Hannah Olsen snimila tako što je bivšim i još postojećim članovima kulta pristupila bez osude, podsmjeha i zgražavanja pa su joj se otvorili.

    Majka Boginja Amy tako je, iako joj je kult bio puno manji od mnogih drugih poznatih kultova, zapisana u anale zajedno s Jimom Jonesom, bahgwanom Oshom, Charlesom Mansonom, Nebeskim vratima, Wacom i sličnim pričama. Ako vas takve priče zanimaju, samo naprijed. Vrlo dobro izvedeno.

    Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.