OSNIVAČ LUTKARSKE SCENE

Preminuo glumac, lutkar i redatelj Saša Gregurić

08.07.2014 u 14:26

Bionic
Reading

Saša Gregurić, kazališni glumac, lutkar, redatelj i ravnatelj Lutkarske scene 'Ivana Brlić-Mažuranić', najvećeg malog lutkarskog kazališta u Hrvatskoj, preminuo je 7. srpnja nakon duge i teške bolesti

Saša Gregurić, rođen u Punitovcima 21. travnja 1930., u Zagrebačkom kazalištu lutaka bio je glumac i ravnatelj, a njegov najveći doprinos hrvatskome glumištu je Lutkarska scena 'Ivana Brlić-Mažuranić', čiji je bio osnivač i ravnatelj, navodi se u priopćenju ZKL-a.

Lutkarska scena 'Ivana Brlić-Mažuranić' osnovana je 1987. i do danas je izvela čak šezdeset premijera, a godišnje se igra dvjestotinjak izvedbi. Scena je okupljala izuzetne umjetnike, od Borislava Mrkšića, Davora Mladinova i Kosovke Kužat-Spajić do Zlatka Boureka. Tu su djelovali i Jakša Fiamengo, Arsen Dedić, Zvonko Festini, Marija Leko, Karlo Kraus, Vesna Balabanić i Gordana Krebelj, a svoj trag ostavili mnogi, navodi se. Taj lutkarski i dječji teatar sudjelovao je na svim važnim festivalima i smotrama i primio brojna priznanja i nagrade.

Sašu Gregurića, ističe se u priopćenju Zagrebačkog kazališta lutaka, suradnici će pamtiti kao umjetnika izuzetne predanosti i žara koji je uz svoje kazalište ostao do posljednjega dana.