'U IME RH' I 'IKEA FOR YU'

Premijere novih dokumentaraca hrvatskih autora na ZagrebDoxu

26.02.2019 u 10:00

Bionic
Reading

ZagrebDox 26. veljače donosi nove dokumentarce hrvatskih autora, 'U ime Republike Hrvatske' Gorana Devića i 'IKEA for YU' Marije Ratković Vidaković i Dinke Radonić, koji će se prikazati u regionalnoj konkurenciji

Svjetska premijera filma 'U ime Republike Hrvatske' počinje u 21 sat, nakon čega slijedi i razgovor s redateljem Goranom Devićem. Dokumentarac prati Marka Franciškovića u pokušaju predstavljanja radikalnog političkog programa i pravosudno-psihijatrijsku reperkusiju koja je uslijedila nakon tog političkog aktivizma.

Film Marije Ratković Vidaković i Dinke Radonić 'IKEA for YU' prikazuje se u 20 sati uz razgovor s autoricama. Dokumentarac donosi priču o odrastanju u obitelji koja i danas njeguje jugoslavenske ideale te preispituje sustav vrijednosti na relaciji Švedska-Hrvatska.

Povodom premijere od 17 sati posjetitelji će u predvorju kina moći pogledati dizajn plakata za film u tehnici dvostrukog tiska u vizualnom i infracrvenom spektru.

U programu ZagrebDoxa 26. veljače su i dva razgovora. Prvi je u 17.30 sati, nakon filma 'Nešto se ipak polako mijenja', pod nazivom 'Terapija - putovanje ili cilj?'. Namjera je potaknuti diskusiju o raznim tehnikama koje ljudi danas primjenjuju kako bi našli sebe i suočili se sa životnim izazovima. U 20 sati, nakon filma Wima Wendersa 'Papa Franjo, čovjek od riječi', uslijedit će razgovor pod nazivom 'Papa Franjo – reformator ili heretik?'.

Tematizirat će se Franjin pontifikat kao svojevrsni lakmus-papir za testiranje spremnosti Katoličke crkve na promjene i prilagođavanje današnjem vremenu.

U sklopu programa za filmske profesionalce ZagrebDox PRO, od 18 do 20 sati, održat će se za javnost otvorena studija slučaja 'Treba li vašem filmu PR?' uz Mirjam Wiekenkamp, stručnjakinju za odnose s javnošću i promociju u području filma.

Iz popularnog programa Glazbeni globus u 18 sati prikazuje se film 'Pilas' Lorene Cervere o skupini mladih Kolumbijki iz amaterskog orkestra i film Fabija De Luce 'Cecilia Bartoli', o karizmatičnoj svjetskoj mezzosopranistici. Film Paula Hegemana 'Svijet Arvo Pärta', o jednom od najvećih živućih kompozitora, na repertoaru je u 20 sati.