HAZU

Predstavljen zbornik radova 'Bugari i Zagreb. Povijest, kultura i politika'

16.09.2019 u 15:46

Bionic
Reading

Zbornik radova 'Bugari i Zagreb. Povijest, kultura i politika', predstavljen u ponedjeljak u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), donosi osamnaest radova sa znanstvenog skupa 'Hrvatski i bugarski kulturni djelatnici u Zagrebu', održanog prije dvije godine u HAZU.

Njime se nastavlja više od 20 godina duga suradnja između znanstvenika iz HAZU-a i Bugarske akademije nauka - dosad se održalo se više od deset znanstvenih skupova o hrvatsko-bugarskim vezama, a rezultati su objavljivani u zbornicima.

Najnovjii je 'Bugari i Zagreb. Povijest, kultura i politika', koji govori, među ostalim, o Harambašićevim 'Bugarskim pjesmama' u kontekstu romantičarske stilske formacjie, o značenju J. J. Strossmayera u čvrstim temeljima hrvatsko-bugarskih odnosa, bugarskim umjetnicima i književnicima 1905. - bugarskoj recepciji hrvatskog kulturnog standarda, o bugarskim vegetarijancima u hrvatskog arhivskoj građi, prevoditelju Leu Držiću kao ambasadoru bugarske književnosti i kulture.

Akademik Velimir Neidhardt, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, rekao je kako Bugare i Hrvate veže iskreno prijateljstvo bez konflikata i pripadnost južnoslavenskom krugu čiji su koncept vjerskog i kulturnog jedinstva zagovarali Strossmayer i Rački, a unutar kojega je Bugarska zauzimala važno mjesto.

'Suradnički odnos dviju akademija traje dvadesetak godina, mnogi su akademici i redovni članovi sudjelovali na brojni projektima, a važno je nastaviti tu suradnju i danas, zbog promišljanja budućnosti i naših pozicija u Europi', napomenuo je.

Svetlozar Eldarov, predstavnik projekta s bugarske strane, rekao je kako stoljetne tradicionalne veze Hrvata i Bugara sežu još u vrijeme kralja Tomislava i cara Simeona, do danas kulturni i povijesni odnosi su i dalje dobri što nije važno samo za Balkan nego i za ostali dio Europe.

Eldarov je dao pregled dva desetljeća duge suradnje o čemu, kazao je, svjedoče rezultati - trinaest objavljenih zbornika s oko 230 studija i članaka na više od četiri tisuće stranica, odnosno 'jedna prava enciklopedija kulturnih i znanstvenih veza dvaju naroda'.

'Novi zbornik nadopunit će i proširiti naše znanje o hrvatsko-bugarskim odnosima kao dijelu kulturne baštine u ovom dijelu Europe', ocijenio je.

Tekstovi u zborniku objavljeni su na hrvatskom, bugarskom i engleskom jeziku, a njegovi urednici, Damir Karbić, Tihana Luetić i Hrvojka Mihanović-Salopek, na promociji su ga predstavili po poglavljima i temama.