ured za izvoz glazbe

Predstavljen projekt 'AJMO!' koji dovodi koncerte u manje sredine

11.06.2024 u 15:25

Bionic
Reading

Ministarstvo kulture i medija te Ured za izvoz glazbe Hrvatske glazbene unije predstavili su u utorak na konferenciji za novinare, pilot projekt 'AJMO!' kojem je cilj podržati koncertne aktivnosti u manjim gradovima u Hrvatskoj

Projektom 'AJMO!' se želi podržati i razvijati koncertne aktivnosti u manjim sredinama, a namijenjen je organizatorima koncerata, uključujući javne ustanove, udruge, trgovačka društva, samostalne umjetnike i obrte, koji bi trebali organizirati najmanje po četiri koncerta, s realističnim i kvalitetno složenim troškovnikom i planom promocije, odnosno četrdeset koncerata u pet mjeseci.

Ured za izvoz glazbe u suradnji s Ministarstvom kulture i medija RH osigurao je 10 puta po 10 tisuća eura organizatorima koncerata, te im pomaže kako u programskom, tako i u infrastrukturnome smislu.

Korist od ovog projekta trebali bi imati izvođači, njihovi agenti, diskografi, mediji i publika, rečeno je.

Predsjednik Hrvatske glazbene unije Dražen Baljak istaknuo je da koncertnoga kontinuiteta u svim mjestima izvan Zagreba nema.

'Osim manjka koncerata, oni koji se organiziraju održavaju se najvećim dijelom od početka lipnja do sredine srpnja, čak 80 posto, dakle postoje samo ljeti', kazao je Baljak.

  • +12
Predstavljanje projekta 'AJMO!' Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL

Obuljen Koržinek: Suradnja s Hrvatskom glazbenom unijom izvrsna

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek slaže se da je problem centralizacije i sezonalnosti glazbenih događaja još uvijek neriješen.

Ocijenila je da je suradnja s Hrvatskom glazbenom unijom izvrsna, o čemu svjedoči i prošlogodišnja suradnja Ureda za izvoz glazbe - We Move Music Croatia koja je urodila showcase Festivalom SHIP u Šibeniku.

'Želimo dati veću vidljivost hrvatskoj glazbi, a podaci iz ZAMP-a upućuju na to da je upravo hrvatska glazba najslušanija', poručila je Obuljen Koržinek.

Poziv za sudjelovanje glazbenika u projektu je završen, a prijavilo se čak 308 glazbenika i glazbenih skupina, rekao je glavni tajnik Ureda za izvoz glazbe Frane Tomašić.

Izvođači će se razvrstati u četiri jakosne skupine, ovisno o popularnosti, a krajnji korisnici - organizatori koncerata - bi iz toga morali izabrati program, dodao je.

Iz svake jakosne skupine organizatori biraju po jednoga izvođača, od 17. lipnja do 15. srpnja. Komisija će rezultate predstaviti do 1. kolovoza. Koncerti čija organizacija bude bila sufinancirana putem projekta 'AJMO!" održat će se između 1. listopada 2024. i 1. ožujka 2025. godine.

Ovogodišnji Festival SHIP održat će se od 12. do 15. rujna.