od 7. do 12. lipnja

[FOTO] Animafest: 350 filmova i čak 150 gostiju, susreti s publikom u kinima i na otvorenom

26.05.2021 u 13:05

Bionic
Reading

Svjetski festival animiranog filma - Animafest Zagreb, nestrpljivo iščekujući susret s publikom uživo u kino dvoranama i na otvorenom, dovršava posljednje pripreme za ovogodišnje izdanje, koje će se održati od 7. do 12. lipnja na više lokacija.

"Imamo oko 350 filmova i čak 150 gostiju što pokazuje koliko je ljudima bitno da dođu u Zagreb, upoznaju se s novim produkcijama i ostvare kontakt, temelje za daljnji rad. To je ono čemu služe festivali", rekao je na konferenciji za novinare u srijedu Daniel Šuljić, umjetnički direktor Animafesta.

Podsjetio je kako je Animafest od 1972. u samom svjetskom vrhu i predstavlja jednu od najznačajnijih kulturnih manifestacija grada Zagreba, pa ne čudi da se za ovogodišnje izdanje prijavilo više od 1800 filmova.

Od odabranih radova izdvojio je neupitne animacijske klasike svih generacija, Joanne Quinn, Tomasza Popakula, Alberta Vázqueza i Francka Diona, a skrenuo je pozornost i na filmove Nari Jang, Andreja Židkova, Katarzyne Agopsowicz, Molea Hilla, Daniela Graya, Mitcha McGlocklina.

Po njegovim riječima, selekcija donosi rodnu, žanrovsku i tehničku raznovrsnost, primjećuje se povratak grafitnoj olovci i avangardnim izvorima, a po kvaliteti se ističu animirani dokumentarci i komedije.

Šuljić je napomenuo kako su se autori tijekom lockdowna često vraćali književnim predlošcima, distopiji, "malim stvarima" i konciznom pripovijedanju.

U žiriju Velikog natjecanja kratkometražnog filma, "svjetskom prvenstvu animacije", bit će prošlogodišnja pobjednica, japansko-njemačka animatorica Shoko Hara, proslavljeni švicarski minimalist Michael Frei, ruski autor Saša Svirskij, mađarska redateljica Nadja Andrasev te hrvatski redatelj i producent Draško Ivezić.

Oni će birati najbolje između 44 filma iz 24 zemlje, dok će Hara i Andrasev dolazak u Zagreb iskoristiti i kako bi održale prezentacije o nastancima svojih filmova.

Producentica festivala Matea Milić najavila je odličan izbor dugometražne konkurencije, sa šest filmova, od oskarovskog kandidata Tomma Moorea koji u "WolfWalkersima" ponovno likovno autentično uranja u bajkovitu prošlost Irske do ruskog avangardnog kolažnog spektakla "Nos ili zavjera odmetnika" legendarnog Andreja Hržanovskog kojega je radio "gotovo cijeli život".

"Započet u vrijeme Hruščova i u suradnji s Dmitrijem Šostakovičem čiju operu animira, Nos od Gogoljeva predloška izrasta u trodijelnu montažu atrakcija koja raspravlja o položaju umjetnosti u vrijeme Staljinove diktature, a i sam Šostakovič redatelju je svojedobno dao dozvolu da snimi film prema njegovoj glazbi", napomenula je.

Tu su još "Elulu", čileanski psihološki SF također ostvaren mješavinom tehnika, groteskni i nadrealistički "Uništi to i odlazi iz ovog grada" Mariusza Wilczyńskog koji je oduševio najvažnije svjetske filmske medije, američki "Cryptozoo" koji je u Zagreb preko Berlina stigao sa Sundancea, i novi poetski film kvebeškog majstora Félixa Dufour-Laperrièrea "Arhipelag". Zbog ograničenog broja posjetitelja filmovi će se prikazati dvaput.

  • +2
Predstavljen program festivala Animafest Zagreb 2021. Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

Producentica Paola Orlić najavila je da izložba "Behind The Scenes", koja okuplja ekskluzivne likovne 'making of' radove autora Velikog natjecanja, sada obuhvaća i sudionike studentske konkurencije, pa će se, osim u Galeriji ULUPUH, postaviti i u Galeriji SC.

Natjecanje hrvatskog filma donosi 23 rada, većinom autorica i glazbenih filmova, dok produkcijom dominira Akademija likovne umjetnosti te Kreativni sindikat.

Sedam hrvatskih radova je u najjačim međunarodnim konkurencijama: "Vidiš li ih ti?" Brune Razuma i "The Raft" Marka Meštrovića u Velikom natjecanju kratkometražnog filma, "Kula" Sunčane Brkulj i "45''" Lucije Oroz u Natjecanju studentskog filma, "Dislokacije" braće Popović i "Aqualia" Vladislava Kneževića u Natjecanju VR animacije te "Crni vuk, bijeli vuk" Ivane Guljašević Kuman u Natjecanju filmova za djecu.

Svoje su radove na konferenciji predstavili autori hrvatskih filmova u Animafestovim natjecanjima Bruno Razum i Marko Meštrović te autorica ovogodišnje ilustracije i špice Jelena Oroz.

Žiri za Natjecanja studentskog i hrvatskog filma objedinjen je, a u njemu su talijanska profesorica, kustosica i animacijska novinarka Paola Bristot, umjetnički ravnatelj kosovskog festivala Anibar Petrit Gora i hrvatski autor i producent Denis Alenti.

Natjecanje studentskog filma ima 45 filmova, a selekcijom, baš kao i u slučaju Velikog natjecanja, dominira Francuska sa svoje tri slavne škole.

Kako je rečeno, studentski su filmovi ove godine posebno umjetnički zreli, emocionalno intenzivni i vizualno spektakularni te iako mnogi od njih obrađuju teške teme, izbor uključuje i mnogo humora.

Za Natjecanje VR animacije, koje će se održavati u Galeriji SC svakoga dana od 11 do 19 sati okupljeni su svi najsuvremeniji uređaji koji omogućuju prikaz te vrste umjetnosti, a neki sudionici najavili su i vlastite jedinstvene proširene instalacije, naglasila je Orlić.

Uz natjecanja tu je i tematski blok posvećen ljubavi, retrospektiva Ralpha Bakshija (Gospodar prstenova, Mačak Fritz, Gužva), dva Open-air vikend događanja, Animafest PRO sa znanstvenim skupom Animafest Scanner VIII i masterclassovima, izložbe te Program za djecu i mlade.

Program posvećen ljubavi donosi raznovrsni pristup temi, od klasičnih, ozbiljnih i duhovitih prikaza veza i prekida, preko suvremenih mrežnih odnosa i autora i autorica koji su profesionalnu suradnju izdigli i na privatnu razinu, do erotike kojom danas caruje ženska perspektiva.

Središnji retrospektivni program Majstori animacije posvećen je Ralphu Bakshiju, dobitniku Nagrade za životno djelo, koji zbog godina i zdravstvenog rizika neće osobno preuzeti nagradu, no putem videoveze održat će predavanje i razgovarati s publikom.

Uz kultnog, lascivnog i satiričnog "Mačka Fritza" temeljenog na stripu Roberta Crumba, prikazat će se i njegov "Gospodar prstenova" te kritički najbolje primljeni film "Gužva" koji "upotpunjuje sliku o ovom beskompromisnom velikanu stvaralačke slobode, pioniru animacije za odrasle čiji je utjecaj na globalne trendove (pa tako i na Petera Jacksona) bio i ostao nemjerljiv."

U retrospektivnim programima ponovno je Zagrebačka škola crtanog filma, a Borivoj Dovniković Bordo ovaj se put fokusirao na 1973. godinu.

Prvo open-air događanje održat će se 4., 5. i 6. lipnja u dvorištu Akademije likovnih umjetnosti, gdje će se, uz besplatan ulaz, prikazivati najbolji diplomski radovi ALU-a među kojima su i oni danas afirmiranih autora, potom laureati prošlogodišnjeg Animafesta i slavni "Mačak Fritz".

Drugi open-air vikend poklapa se s vrhuncem i završetkom festivala, 11., 12. i 13. lipnja na Ljetnoj pozornici Tuškanac, a donosi za Oscara nominirane "WolfWalkerse", slavodobitnika Annecyja, raskošni francuski obiteljski vestern "Calamity" te Best of Animafest Zagreb 2021.

U okviru Animafest PRO-a uvodno predavanje održat će dobitnik Animafestove Nagrade za izniman doprinos proučavanju animacije Xavier Kawa-Topor, a govorit će o bioraznolikosti i animaciji, animaciji u javnom prostoru, posredovanju emocija u animiranom filmu, animacijskoj scenaristici.

Održat će se i masterclassovi, predavanja i prezentacije, kao i intenzivna radionica za razvoj regionalnih videoigara i promocije triju knjiga.

Natjecanja filmova za djecu odvijaju uživo u kinodvoranama, ali njihovo praćenje omogućeno i putem poveznice koju će primiti svi registrirani nastavnici i odgojitelji, kako bi se približio što većem broju najmlađih posjetitelja.I

Izbor iz bogatog festivalskog programa prikazat će se u Ljetnom kinu Bačvice u Splitu (11. i 12. lipnja) i Art kinu u Rijeci (12. i 13. lipnja).

Ulaznice i festivalske iskaznice mogu se kupiti online na: animafest.kupiulaznicu.hr. te tijekom festivala na blagajnama Kina SC i Kina Tuškanac.

Festivalski paket od 250 kuna uključuje iskaznicu s kojom se ulazi na sve projekcije (osim svečanog otvaranja i projekcija na Ljetnoj pozornici Tuškanac) i promotivne materijale Animafesta.

Ulaz na projekcije Natjecanja studentskog filma, programe koji su posebno označeni u rasporedu, Animafest PRO te na popratna događanja je besplatan.

Svoju su potporu festivalu iskazali na konferenciji u ime Grada Zagreba Nikola Stojadinović te u ime sponzora, Zagrebačke banke, Majda Žujo.

Festivalu je ovo 31. izdanje, a održat će se u Studentskom centru – Kinu SC, Kinu Tuškanac, Teatru &TD i na drugim gradskim lokacijama.