POEZIJA, PROZA, DRAMA

Predstavljamo ovogodišnje dobitnike Pulitzera za književnost

17.04.2018 u 13:21

Bionic
Reading

Pulitzerove nagrade za 2018. dodijeljene su 16. travnja u New Yorku, a u domeni umjetnosti nagradu za roman 'Less' dobio je Andrew Sean Greer, za dramu 'Cost of Living' Martyna Majok, za najbolju biografiju 'Preirie Fires: The American Dream of Laura Ingalls Wilder' Caroline Fraser, dok je za pjesništvo, konkretno za zbirku 'Half-light', nagradu dobio Frank Bidart

Pulitzera za najbolji roman dobio je američki pisac Andrew Sean Greer (47) za bestseler 'Less', toplu i humorističnu priču o propalom piscu koji će upravo napuniti pedeset i koji je pozvan na vjenčanje bivšeg dečka. Zanimljivo, u njoj se u jednom trenutku govori upravo o Pulitzerovoj nagradi.

Greer, koji ima identičnog blizanca i čiji su roditelji znanstvenici, prvu je zbirku priča 'How It Was for Me' objavio 2000., a iza sebe, pored 'Less', ima još četiri djela - 'The Path of Minor Planets', 'The Confessions of Max Tivoli', 'The Story of a Marriage' i 'The Impossible Lives of Greta Wells'. Podučavao je na brojnim sveučilištima, uključujući Freie Universität u Berlinu, gdje je na odsjeku Opće i komparativne književnosti držao seminar temeljen na uvjerenju da mladi pisci čitaju knjige očima književnih kritičara, dok bi bilo produktivnije da u njima traže impulse za vlastiti rad.

Za najbolji dramski tekst ove godine nagrađena je Martyna Majok, za čiji su 'Cost of Living' iz Pulitzera poručili da se radi o 'iskrenom, originalnom djelu koje publiku poziva da sagleda više različitih pogleda na privilegiranost i ljudsku povezanost kroz iskustva dva neobična para pojedinaca, nekadašnjeg vozača kamiona i njegove odnedavno paralizirane bivše supruge te arogantnog mladića s cerebralnom paralizom i njegove nove njegovateljice'.

'Cost of Living' premijeru je imao 2016. na Williamstown Theatre Festivalu u Massachusettsu.

Martyna Majok, koja je studirala na Yaleu, porijeklom je iz Poljske, ali je odrasla u Jerseyju i Chicagu. Ostale njezine drame su 'Sanctuary City', 'Queens', 'Ironbound', 'Petty Harbour', 'reWilding', 'The Friendship of her Thighs' i 'Mouse in a Jar'.

Caroline Fraser nagrađena je za biografiju Laure Ingalls Wilder, autorice serije knjiga za djecu 'Mala kuća', među kojima su 'Mala kuća u preriji' i 'Mala kuća u Velikoj šumi'.

Za njezinu novu biografiju 'Prairie Fires: The American Dreams of Laura Ingalls Wilder' kritika je ustvrdila da ruši sve mitove o jednoj od omiljenih američkih književnica, kćerki američkih pionira koja je svoje prvo djelo objavila u 65. godini života.

Fraser, nekoć novinarka u New Yorkeru i New York Review of Books, 2012. je napisala i 'Library of America's Laura Ingalls Wilder: The Little House Books', a potpisuje još i 'God's Perfect Child: Living and Dying in the Christian Science Church' iz 1999. te 'Rewilding the World: Dispatches from the Conservation Revolution' iz 2009. Doktorirala je engleski i američku literaturu na Harvardu.

Harvardski đak je i dobitnik Pulitzera za poeziju Frank Bidart (78), nagrađen za zbirku odabranih pjesama od 1965. do 2016. 'Half-light'. Krajem prošle godine za nju je dobio i drugu najvažniju američku književnu nagradu, National Book Award (NBA).

Bidart je već prvim knjigama 'Golden State' i 'The Book of Body' iz 1970-ih dobio pozornost publike i kritike, ali je reputaciju beskompromisno originalnog pjesnika koji se ne boji prodrijeti u najmračnije kutke ljudske psihe stekao zbirkom 'The Sacrifice', objavljenom 1983.

Među najpoznatijim njegovim radovima su dramatični monolozi koje iznose likovi poput Herberta Whitea, ubojice djece, i Ellen West, opsesivne anoreksičarke. 'Half-light' obuhvaća i ostale Bidartove ključne pjesme, ali i novu zbirku 'Thirst', u kojoj autor preispituje svoj dosadašnji život.