26. i 27. studenog 2022.

Predstave virtualne stvarnosti u Savičenti

16.11.2022 u 08:00

Bionic
Reading

Ples se vraća u Savičentu. U Mediteranskom plesnom centru 26. i 27. studenog ponovno gledamo predstave, ovog puta u tehnici virtualne stvarnosti (VR)

S početkom u 19.30 sati, u subotu možete pogledati 'Babae' i 'Body Monologue', a u nedjelju ponovno 'Body Monologue' te 'Idiot Syncrasy', stoji u najavi.

Vikend virtualne stvarnosti u Savičenti donosi tri predstave u različitim godinama odabrane kao Najboljih 20 u selekciji najveće europske plesne mreže Aerowaves. Kroz projekt Springback Ringside navedene mreže, predstave su snimljene u posebnoj tehnici koja posjetiteljima kroz VR naočale omogućava doživljaj izvedbe uživo. Projekt tako dovodi plesnu umjetnost u prostore i zajednice gdje dosad nije viđena, a u slučaju Mediteranskog plesnog centra, u prostor koji još uvijek čeka na adekvatne tehničke i financijske uvjete rada.

'Babae' je 30-minutni solo plesačice i koreografkinje Joy Alpuerto Ritter, rad inspiriran Plesom vještica Mary Wigman. Joy ispituje naslijeđene rječnike, rekonfigurirajući što znači prizvati moć i mistične prakse žene kao vještice. Kombinirajući svoje korijene u filipinskom narodnom plesu, klasičnu i suvremenu plesnu obuku te vokabular hip hopa i voguinga, ova je predstava međuigra jedne žene između animalističkih i senzualnih kvaliteta rituala i moći.

 'Body Monologue' Anastasije Valsamaki stavlja tijelo u poziciju prioriteta, izdržljivosti i snage. Fokusirajući se na mogućnosti kretanja, ovaj se rad usuđuje zamisliti alternativne prostore i načine aktiviranja tijela, s koliko se aspekata to tijelo može vidjeti i u koliko se oblika može regenerirati.

Duet 'Idiot Syncrasy' umjetnika Igora Urzelaija i Morena Solinasa, koji nastupaju pod jednostavnim imenom Igor x Moreno, rezultat je želje da promjene svijet, zbog čega su se osjećali upravo poput - idiota. Uslijedilo je puno plesanja, skakanja i pozivanja na tradicije Sardinije i Baskije, da bi došli do obećanja kako će se držati zajedno, ustrajati i dati sve od sebe. Predstava je 2015. nominirana za National Dance Awards i Total Theatre Awards, te iste godine odabrana za British Council Showcase.

Nakon predstava Babae' te 'Idiot Syncrasy' bit će organiziran i moderirani razgovori koreografa i publike putem Zoom aplikacije.

Ove pomno odabrane predstave u selekciji Edvina Liverića i Petre Glad Mažar izvrsna su prilika u kojoj tijekom zimskih mjeseci mogu uživati ljubitelji suvremenog plesa. Program se odvija uz potporu Ministarstva kulture i medija u sklopu projekta razvoja publike.

Rezervacija ulaznica za sve predstave je obavezna (jer je broj mjesta ograničen) i dokazuje se uplatom na račun do 24. studenog. Cijena ulaznice za jednu večer je 50 kn, dok studenti, učenici, umirovljenici, osobe s invaliditetom i grupe mogu ostvariti kupovinu po povlaštenoj cijeni od 30 kn za jednu večer. Svoje ulaznice možete rezervirati putem e-maila info@meditaranskiplesnicentar.hr nakon čega ćete primiti podatke za uplatu.

RASPORED: 26. studeni, 19:30 - Joy Alpuerto Ritter: 'Babae' + Anastasia Valsamaki: 'Body Monologue' 27. studeni, 19:30 - Anastasia Valsamaki: 'Body Monologue' + Igor x Moreno: 'Idiot Syncrasy'