ZA SIGURNU KUĆU

Predstava s bivšom premijerkom i ministricom zaradila 23 tisuće kuna

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 11.02.2014 17:03
  • Objavljeno 11.02.2014 u 17:03
  • +24
  • +21

Poznati u predstavi 'Sedam' protiv nasilja nad ženama

Izvor: Promo fotografije / Autor: Udruga Domino

Udruga Domino donirala je u ponedjeljak, 10. veljače, 22900 kuna za opremu i održavanje Sigurne kuće za žene žrtve obiteljskog nasilja Udruge B.a.b.e.

Sredstva su prikupljena povodom hrvatske premijere predstave Sedam koja se krajem prošle godine održala u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, a u kojoj su kao glumci nastupili Jadranka Kosor, Andrea Zlatar Violić, Ksenija Pajić, Mani Gotovac, Sanja Sarnavka, Prince Wale Soniyiki i Aleksandar Stanković. Organizatori hrvatskog izdanja predstave koja je obišla čitav svijet su Udruga Domino te Švedski institut, Hedda produktion AB i Veleposlanstvo Kraljevine Švedske u Zagrebu.

Hrvatske su se javne ličnosti tako upisale na listu od preko 500 političara, aktivista i glumaca diljem svijeta koji su do sad čitali tekst Sedam. Među njima je i oskarovka Maryl Streep, ali i članovi Europskog parlamenta te ministri Švedskog kabineta. Američka Državna tajnica Hillary Clinton u New Yorku je 2010. godine dala uvodni govor, te navela kako drama vrlo snažno ocrtava kako je sedam hrabrih žena promijenilo svoje društvo na bolje.

Uključili smo se u međunarodni projekt Sedam jer smo htjeli da se čuje poruka o sveprisutnoj neravnopravnosti spolova u svijetu o kojoj drama progovara. Ipak, željeli smo iskoristiti priliku i da vrlo konkretno pomognemo ženama žrtvama nasilja u Hrvatskoj.“, objašnjava Zvonimir Dobrović, predsjednik Domina.

Sigurna kuća Vukovarsko-Srijemske županije koju vode B.a.b.e. omogućava smještaj za ukupno dvanaest žena i osmero djece, a u sklopu Kuće nalazi se i Savjetovalište za žrtve nasilja. Stručne suradnice pružaju potrebnu psihosocijalnu i pravnu pomoć kako bi žrtve što prije prevladale proživljene traume, vratile samopouzdanje i započele proces osamostaljenja.

"Beskrajno nam je drago što je netko mislio na žene žrtve nasilja i njihovu djecu. Dobiveni novac pomoći će ženama koje nemaju kamo otići ukoliko se ne žele vratiti u nasilje. Pomoći ćemo im da se ekonomski osamostale i žive sa svojom djecom život bez nasilja." rekla je tom prilikom Sanja Sarnavka, predsjednica udruge B.a.b.e.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!