panel rasprava

Pravni stručnjaci: Novi Zakon o autorskom pravu u glazbenoj industriji mogao bi stvoriti pravni kaos

31.01.2022 u 16:21

Bionic
Reading

Novim su se Zakonom otvorila brojna pitanja, slažu se stručnjaci, na koja odgovore neće imati odvjetnici, suci, a niti predstavnici akademske zajednice prilikom tumačenja Zakona

Danas je u zagrebačkom hotelu Westin održan stručni panel pod nazivom 'Pravni aspekti novog Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima u glazbenoj industriji', na kojem su vodeći hrvatski pravni stručnjaci koji pokrivaju različita pravna područja poput prof.dr.sc. Igora Glihe s Pravnog fakulteta u Zagrebu, prof.dr.sc. Ivane Kunde s Pravnog fakulteta u Rijeci, dr.sc. Sandre Marković, odvjetnice i vanjske suradnice katedre za ustavno pravo u Zagrebu, odvjetnice Albine Dlačić, odvjetnice Valentine Šokec i Ive Kuštrak Managić iz odvjetničkog društva Korper i partneri govorili o novom Zakonu o autorskom pravu i srodnim pravima s osvrtom na glazbenu industriju.

Ovo je još jedan nedorečen Zakon, složili su se, koji je, kao što je rečeno na panelu, stvorio pravni kaos. Naime, novim su se Zakonom otvorila brojna pitanja, slažu se stručnjaci, na koja odgovore neće imati odvjetnici, suci, a niti predstavnici akademske zajednice prilikom tumačenja Zakona. Zbog ovog Zakona, rečeno je na panelu, svi oni će se naći u mnogim dilemama njegovog tumačenja, a još više njegovog provođenja u praksi.

Iako su predlagatelji Zakona, Ministarstvo kulture i medija te Državni zavod za intelektualno vlasništvo, pozvani da sudjeluju na panelu, oni se nisu odazvali, kazano je također tijekom rasprave.

Poznato je da se oko ovog Zakona dosta raspravljalo i prije njegovog donošenja, a o njemu će se, očito, još puno govoriti. Na zagrebačkom panelu zaključeno je danas da je Zakon nedorečen te da će njegovom primjenom u praksi dolaziti do brojnih nedoumica.