MINISTAR HASANBEGOVIĆ:

Povijesni muzej strateški je projekt i ne može biti objekt eksperimentiranja

14.04.2016 u 11:17

Bionic
Reading

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović rekao je u srijedu na saborskom aktualnom prijepodnevu da je dovršenje projekta preseljenja Hrvatskoga povijesnog muzeja (HPM) na novu lokaciju strateški projekt njegova Ministarstva te da ne može biti objekt bilo kakvog eksperimentiranja

'Stajalište ovog Ministarstva je da ovaj projekt ne može biti objekt bilo kakvog eksperimentiranja, riječ je o strateškom projektu', odgovorio je ministar Hasanbegović na pitanje zastupnika Mosta Marija Klobučića što je Ministarstvo od njegova preuzimanja dužnosti učinilo po pitanju HPM-a te je li otkupljeni prostor svrsishodan.

Hasanbegović je podsjetio da je 2007. godine Ministarstvo kulture zaključilo s Adris grupom ugovor o kupnji bivše Tvornice duhana Zagreb za potrebe izgradnje novoga povijesnog muzeja te za tu kupnju platilo devet milijuna i 800 tisuća eura. Građevinska i lokacijska dozvola, napomenuo je, ishođena je 2008.

U međuvremenu su pokrenuti razgovori o uvođenju javno-privatnoga partnerstva u taj projekt, a bivše ministarstvo 2013. je imenovalo 'tijelo pretencioznog naziva Uprava projekta Hrvatskog povijesnog muzeja na čelo koje je stao stručnjak izvan kulture, koji je za svoj rad, odnosno nerad, uzimao naknadu'.

'Jedina konkretna mjera je ona iz 2013. godine, kada se iz nejasnog razloga pristupilo promjeni čime je projekt dodatno poskupio, a otvorilo se pitanje autorskih prava. U kolovozu 2015. istekla je građevinska dozvola, ministarstvo kulture se vratilo na prvotni projekt, do kraja godine želimo ishoditi pravomoćnu građevinsku dozvolu', istaknuo je ministar.

Prozvao je bivšu ministricu kulture Andreju Zlatar-Violić i njezina zamjenika Berislava Šipuša da nisu pokazivali nikakav poseban interes za pitanje HPM-a. 'To je bilo na marginama njihove kulturne politike koja se sastojala, među ostalim, i od stvaranja sofisticirane klijentelističke mreže kojoj bi teško ušao u trag i Sherlock Holmes, a osim deklaratornoga antifašizma imali smo primjere selektivnog financiranja dijela neprofitnih medija ili slučajeva o kojima možemo čitati ovih dana posezanja za gotovinom sa službenih kartica Ministarstva kulture, kupovanje sunčanih naočala, šibica i cigareta putem službene kartice i na račun poreznih obveznika', ustvrdio je Hasanbegović.