MINISTARSTVO KULTURE

Potpisan Granski kolektivni ugovor za djelatnike u kulturi

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 22.11.2011 11:05
  • Objavljeno 22.11.2011 u 10:26
Jasen Mesić

Jasen Mesić

Izvor: tportal.hr / Autor: Lucija Bušić

U Ministarstvu kulture RH potpisan je Granski kolektivni ugovor za zaposlene u ustanovama kulture što se financiraju iz državnoga proračuna, priopćeno je iz Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi.

Granski kolektivni ugovor za zaposlene u ustanovama kulture potpisali su, uime poslodavca Vlade RH, ministar kulture Jasen Mesić te glavna tajnica Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi Ljubica Pilić i Nikola Šolić uime Novoga sindikata.

Tim Granskim ugovorom uređene su posebnosti za djelatnost kulture koje nije uredio Temeljni kolektivni ugovor za službenike i namještenike u javnim službama RH, navodi se u priopćenju.

Njime je uređen raspored radnoga vremena s posebnim naglaskom na radno vrijeme kazališnih i folklornih umjetnika (umjetnici u HNK Zagreb i Folklornom ansamblu "Lado"), obavljanje poslova u otežanim uvjetima, među kojima su posebno istaknuti baletni umjetnici, plaćanje naknade za korištenje privatnih instrumenata, priznavanje viših stručnog zvanja koja zaposlenici stječu prema posebnom pravilniku, a na temelju ocjene stručnih radova i doprinosa razvoju kulturne djelatnosti RH.

"Uređeno je i pitanje sudjelovanja predstavnika radnika u upravnim vijećima ustanova, te obveza poslodavca da zatraži prethodno mišljenje sindikata pri donošenju svih bitnih odluka koje se tiču radnopravnog, socijalnog, profesionalnog i materijalnog položaja zaposlenika", stoji u priopćenju koje je potpisala glavna tajnica Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi Ljubica Pilić .

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi