u izvedbi studenata

'Posljednji Čehov u Hrvatskoj' na sceni Satiričkog kazališta Kerempuh

04.05.2023 u 12:20

Bionic
Reading

Satiričko kazalište Kerempuh & Akademija dramske umjetnosti najavljuju predstavu 'Posljednji Čehov u Hrvatskoj' u izvedbi studenata Akademije dramske umjetnosti u klasi nagrađivane redateljice Dore Ruždjak Podolski. Izvedbe će se održati u Kerempuhu 8. i 9. svibnja 2023. u 20 sati, dok je premijerna izvedba najavljena za 10. svibnja 2023. u 20 sati

"Što je zajedničko najneuspješnijem neženji, lokalnom moćniku i glumcu na izdisaju? Pa zapravo, ne mnogo toga – osim što se, uz plejadu drugih osebujnih lica u ovom komadu, voze u ludoj vožnji na karnevalskom vrtuljku. Adaptaciju humoreski Antona Pavloviča Čehova u Satiričkom kazalištu Kerempuh izvodi klasa nagrađivane kazališne redateljice Dore Ruždjak Podolski. Glumačku igru kroz cijelu predstavu prate i plavokosi bas i bubanj dugajlija. Scene tako dosežu svoj urnebesno duhoviti potencijal.

Čehov i studenti glume majstori su humora i pronalaze ga u svakodnevnim, jednostavnim situacijama. A njihovi problemi i naši su problemi. Interakcija među licima ubrzo će doći do ekstrema.

Na trenutke postaje zastrašujućim koliko je lako povući paralelu između društva koje Čehov kritizira i onoga u kojem danas živimo. Ova predstava ne štedi nikog. Mladi autorski tim razotkrit će pikantne društvene probleme i bizarnosti ljudske psihe, ismijavajući se s kazališnim svijetom u koji se spremaju kročiti i vlastitom pozicijom u njemu.

Medicina mi je žena, a književnost ljubavnica! – navodno je tvrdio sam Čehov. Autor tako svoje umjetničko stvaralaštvo dovodi u vezu s onim lascivnim, prevratničkim, subverzivnim.

Diplomska klasa Dore Ruždjak Podolski usredotočuje se širokom potezima na te ekscesne elemente, živa vrela Čehovljevih humoreski transponirajući prozu u scenski jezik i naslanjajući se pri tom u najboljoj mogućoj mjeri na improvizaciju i slobodni stvaralački impuls u glumačkoj igri. Ono ljudsko secira se s lakoćom, kroz humoristične interakcije, bez upadanja u u zamku dociranja. U takvoj se igri dotiču svi slojevi društva kao i prateće posljedice neukrotivosti ljudske psihe.

Izvođači, uz glazbenu pratnju koja oblikuje ritam i poentira komentarima, potenciraju nužnost razigranosti i slobode u stvaranju, baš kao da se vode onom dobrom starom – Igraj svakog Čehova kao da ti je posljednji! Tematski raznolike i trajno na rubu autoreferencijalnosti Čehovljeve humorske u ovakvoj glumačkoj rekonstrukciji dobivaju posve novi život. Premda izmještene u jedan gotovo karnevalski svijet u kojem se isprepliću sudbine umirućih glumaca, korumpiranih sudaca i uvrnutih liječničkih amatera one iznova potvrđuju vlastitu aktualnost u današnjem kontekstu." (Filip Rutić)

INFORMACIJE O PREDSTAVI:

Autor: Anton Pavlovič Čehov

Naslov predstave:

Posljednji Čehov u Hrvatskoj

Humor-esque

prema pripovjetkama Antona Pavloviča Čehova

Prijevod: Maja Mulić, Krunoslav Pranjić, Božidar Škritek, Branko Maksimović

Izvode studenti 2. godine diplomskog studija glume u klasi doc. art. Dore Ruždjak Podolski:

Luka Knez

Toni Kukuljica

Ružica Maurus

Lena Medar

Nikolina Prkačin

Jakov Zovko

SURADNICI:

Asistenti režije:

Tea Čorluka, 1. godina diplomskog studija Kazališne režije i radiofonije

Patrik Sečen, 1. godina diplomskog studija Kazališne režije i radiofonije

Dramaturgija:

Vid Lež, 3. godina preddiplomskog studija Dramaturgije

Filip Rutić, 3. godina preddiplomskog studija Dramaturgije

Produkcija:

Lucija Perić, 2. godina preddiplomskog studija Produkcije

Mentor/ica: doc. art. Romana Brajša

Oblikovanje svjetla:

Igor Markić-Nikolac, 3. godina preddiplomskog studija Produkcije

Kostimografija:

Sara Bardić, 2. godina diplomskog studija Kostimografije (TTF)

Teodora Cerovac, 2. godina diplomskog studija Kostimografije

Mentor/ica: doc. dr. art. Ivana Bakal (TTF)

Fotografije:

Sanja Merčep, 1. godina diplomskog studija

Dizajn plakata:

Marija Čop, 3. godina preddiplomskog studija (Studij dizajna pri Arhitektonskom fakultetu)

Mila Skalić Acuna, 3. godina preddiplomskog studija (Studij dizajna pri Arhitektonskom fakultetu)